Početna stranica » Izložba djela Đure Sedera u Sesvetama

Izložba djela Đure Sedera u Sesvetama

271 pregleda

„Đuro Seder”, jednostavni je naziv izložbe njegovih djela u galeriji Zelenih i plavih Sesveta koju su 5. travnja 2023. otvorili Sederova kći Tajana Seder Zalusky i biskup u miru mons. Josip Mrzljak. Uvodno je, u ime organizatora, stotinjak na otvorenju nazočnih posjetitelja pozdravio tajnik udruge Radoslav Dumančić, potom fra Stipo Karajica ispred suorganizatora samostana sv. Ilije iz Sesvetske Sopnice, a o liku i djelu Đure Sedera, te izloženim slikama govorio ugledni likovni kritičar i kustos izložbe Stanko Špoljarić, prenosi portal Sesvete danas.

Otvorenje izložbe u glazbenom dijelu začinio je sjajan mini korizmeni koncert „Trio Gracije”, tri profesorice glazbe među kojima je i umjetnikova kćer Tajana, a na violončelu pridružio im se sjajan američki glazbenik, Jonathan Zalusky, suprug gospođe Seder.

Otvorenje izložbe bio je zgodan povod za najavu skorog uređenja kripte crkve B. D. Marije Anđeoske gdje će biti uređena galerija „Đuro Seder” s trajnim postavom njegovih odabranih djela.

Prema riječima Stanka Špoljarića Đuro Seder velikan je hrvatske moderne i suvremene umjetnosti, slikar impresivnog opusa u trajanju od gotovo sedam desetljeća. Njegovo stvaralaštvo čitavo vrijeme, sve do posljednjih godina života, bilo je obilježeno izuzetnim kreativnim nabojem. Ukupnost njegovog osebujnog opusa može se podijeliti u dva velika segmenta, s obratom radikalnog karaktera. Ranije godine vezane uz informel i likovni redukcionizam, a kasniji period uz figuraciju ekspresionističke pokrenutosti, s čestim naglaskom na stupnjevanu otvorenost palete.

„Đuro Seder mudrošću i svježinom, inspiriran znanim sakralnim motivima, vrijednostima baštinjenog, originalnim likovnim pristupom, i neospornom intelektualnom razinom oblikuje djela na putu od jasnog nukleusa do trajanja ozarenosti u svim koracima stvaranja, potvrđujući se kao respektabilno ime hrvatske i europske umjetnosti”, zaključio je Špoljarić.

Među posjetiteljima izložbe bio je i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman koji je izrazio oduševljenje viđenim, kao i time da su u njegovim Sesvetama izložena djela umjetnika takvog formata kao što je Đuro Seder.

Izložba se može razgledati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 19 sati, a utorkom i četvrtkom od 9 do 16 sati do 2. svibnja.