Početna stranica » Izgorjela katolička crkva u Nizozemskoj

Izgorjela katolička crkva u Nizozemskoj

392 pregleda

U Nizozemskoj je početkom tjedna velik požar uništio jednu katoličku crkvu. Dogodilo se to u ponedjeljak popodne u mjestu Hoogmade nedaleko od sveučilišnoga grada Leidena, u kojemu živi oko 1.500 stanovnika. Mjesto se nalazi u nizozemskoj pokrajini Zuid-Holland (Južna Holandija). Prema izvješćima lokalnih medija, neporušeni su ostali vanjski zidovi crkve. Istovremeno u društvenim mrežama kruže videosnimci ovoga požara, a posebno je tragično bilo urušavanje tornja crkve.

Kao i u travanjskomu požaru velebne gotičke katedrale Notre Dame u Parizu, požar je izbio u krovištu crkve. Oko tri sata nakon početka požara urušen je gornji dio crkvenoga tornja. Stanovništvo iz obližnjih kuća u okruženju od 150 metara te učenici jedne škole bili su odmah evakuirani.

Dan nakon izbijanja i lokalizacije požara nije bilo jasno što je uzrokovalo požar. Navodno su u crkvi bili upriličeni restauracijski radovi uz korištenje laka. Neogotička crkva nije bila od posebne povijesno-umjetničke vrijednosti, ali su članovi župe potreseni iznenadnim urušavanjem njihove crkve, s kojom su dakako bili tijesno povezani.

Premda neki mediji izvještavaju kako je riječ o crkvi posvećenoj Blaženoj Djevici Mariji, ipak je riječ o crkvi Dobroga Pastira u malomu mjestu Hoogmade. Crkva pripada pastoralnoj uniji sv. Franje Asiškoga Hoogmade-Woubrugge, koja je nastala kao posljedica pomanjkanja katoličkoga klera u Nizozemskoj. 

Istoga dana u večernjim satima vjernike ove male katoličke zajednice posjetio je roterdamski biskup mons. Hans van den Hende. U susretu je biskup izrazio žal zbog tragičnoga urušavanja crkve, ali je pozvao i na nadu: „Drago mi je da ste vi, živo kamenje, ostali neozlijeđeni. Obećavam da ću moliti za vas i da ćemo moći koračati naprijed čim prođe ovo stanje šoka.” Mons. van den Hende prisjetio se potom crkve čiji je toranj, kako kaže, stajao kao zelena bakrena igla na obzorju, a mogla se vidjeti izdaleka. „Svaki put kad bih dolazio na nedjeljnu misu, uvijek je bila lijepo uređena. To je znak vaše ljubavi za ovu građevinu. Želim biti s vama u ovim trenucima, kad gledamo kako se crkva urušila u tako kratkom vremenu”, dodao je biskup.

Župnik pastoralne unije Hoogmade-Woubrugge vlč. Jack Glas rekao je kako je odjurio do crkve čim je doznao za požar: „U početku sam vidio dim i nadao sam se da nije bilo ozbiljno. Ali onda sam vidio kako požar guta crkvu. Nisam smio pristupiti ni korak bliže. Ostao sam zaprepašten.”

Video prilog koji je zabilježio trenutak urušavanja crkvenoga tornja pogledajte na ovoj poveznici.