Početna stranica » Oprezno s novcem!

Oprezno s novcem!

207 pregleda

Formiranje jednostavnih navika može vam pomoći izbjeći neugodna iznenađenja kada stignu mjesečni računi.

Većina vrlo često bude iznenađena računima koji stignu na kraju mjeseca jer ne prate koliko su prethodno potrošili. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta i načina na koje možemo biti oprezniji sa zarađenim novcem pa će i iznenađenje na kraju mjeseca biti vrlo ugodno.

Vodite evidenciju o novcu koji potrošite. Kako biste izbjegli neugodna iznenađenja na kraju mjeseca, trebali biste bilježiti sve svoje troškove uzimajući u obzir i one izdatke koji su stalni, ali i one koji su jednokratni.

Izbjegavajte internet kupovinu i budite pažljivi s kreditnom karticom. Kupujemo li stvari bez planiranja možemo se dovesti u situaciju kako kupujemo vođeni svojim impulsima i na kraju kupovati stvari koje nam zapravo i nisu potrebne. Tako su, primjerice, česti slučajevi u kojima ljudi vraćaju kupljenu robu preko interneta jer im ne odgovara ili im stvarno nije potrebna. Jedina stvar koju možete učiniti kako biste uštedjeli novac jest izbjegavanje kupovine na internetu u trenutku kada dobijete potrebu za tim. Odvojite vrijeme za razmišljanje i provjerite jesu li te stvari na vašem popisu prioriteta.

Budete li u trgovinama plaćali gotovinom, umjesto kreditnom karticom, više ćete biti svjesniji koliko zapravo koštaju stvari koje ste odlučili kupiti. Osim toga, zasigurno na vašim mobitelima koristite aplikacije putem kojih se reklamiraju određeni proizvodi. Zapitajte se da li biste ih trebali izbrisati ili barem maknuti sa zaslona.

Izbjegavajte kupnju na kredit. U principu, čini se kao dobra ideja odgoditi plaćanje i podijeliti ga na dijelove. Međutim, morate s tim biti oprezni jer ćete svaki mjesec plaćati dodatne kamate. Na kraju ćete platiti više od stvarnoga iznosa jer bi se dugovi mogli toliko nagomilati da na kraju ne budete ni svjesni činjenice koliko dugujete i koliko morate plaćati svaki mjesec.

Ne dajte se zavesti sniženjima i promocijama. Samo zato što je određeni proizvod označen kao „obiteljski dar” ili „prilika za veliku uštedu”, ne znači automatski da je i jeftiniji. Umjesto toga, usporedite cijene i saznajte koja je opcija stvarno povoljnija. Uostalom, cijena možda i nije značajno niža od one koju biste i inače platili pa vam može biti korisno provjeriti i cijene u drugim trgovinama kako biste vidjeli koja je ponuda bolja.

Na kraju, najvažnije je podići svijest o tome koliko zapravo si možete priuštiti za trošenje. Držite oči otvorene za načine uštede ili barem za načine kako izbjeći nepotrebne troškove vježbajući tako samokontrolu. Lakše je reći nego učiniti, ali nije nemoguće, pogotovu ako svakodnevno radite na tome da svijest i samokontrola postanu vaša navika.