Početna stranica » Isusovi su učenici osobe koje slijede logiku vjere

Isusovi su učenici osobe koje slijede logiku vjere

122 pregleda

Isus je prihvaćajući poslanje koje mu je Otac povjerio znao da se mora suočiti s naporom, odbacivanjem, progonom i porazom. To je cijena koju je, kako u prošlosti tako i danas, istinski prorok pozvan platiti

Prošle nam je nedjelje liturgija predložila za razmišljanje događaj iz nazaretske sinagoge kada je Isus pročitao odlomak iz Knjige proroka Izaije i na kraju objavio da su te riječi „ispunjene danas“ na Njemu – rekao je papa Franjo u nedjelju prije molitve Anđeoskog pozdrava. Isus se predstavio kao Onaj na kojega je sišao Duh Sveti koji ga je posvetio i poslao da donese čovječanstvu spasenje – rekao je Papa i istaknuo – Evanđelje današnje liturgije (Lk 4,21-30) nastavak je tog događaja i pokazuje nam zaprepaštenje Isusovih sugrađana nakon što su vidjeli da jedan od njih, Josipov sin (Lk 4,22), tvrdi da je Krist Očev izaslanik.

Isus koji svojom sposobnošću prodire u um i srce, odmah je razumio što misle njegovi sugrađani – rekao je Sveti Otac i objasnio – Budući da je bio jedan od njih smatrali su da mora dokazati tu svoju čudnu tvrdnju, čineći i u Nazaretu čuda, kao što je to učinio u susjednim krajevima (Lk 4,23). No, Isus nije želio i nije mogao prihvatiti tu logiku, jer nije odgovarala Božjem planu. Bog je želio vjeru, a oni su željeli čuda i znakove; Bog je želio sve spasiti, a oni su željeli Mesiju za svoju korist. Isus je, kako bi objasnio Božju logiku, naveo primjer Ilije i Elizeja, dvaju velikih starih proroka koje je Bog poslao da liječe i spašavaju ne židovski narod, druge narode, ali koji su se pouzdali u Njegovu riječ, prenosi Vatican News.

Suočeni s tim pozivom da otvore svoja srca besplatnosti i univerzalnosti spasenja, Nazarećani su se pobunili i toliko bili nasilni, da su ustali i odveli Isusa iz grada na rub stijene kako bi ga strmoglavili (Lk 4,29) – rekao je papa Franjo i primijetio – Divljenje koje su imali u prvom trenutku pretvorilo se u nasilje i pobunu protiv Njega.

To nam evanđelje pokazuje da je Isusovo javno djelovanje počelo odbijanjem i prijetnjom smrću što je, upravo paradoksalno, došlo od njegovih sugrađana – rekao je Papa i nastavio – Isus je prihvaćajući poslanje koje mu je Otac povjerio znao da se mora suočiti s naporom, odbacivanjem, progonom i porazom. To je cijena koju je, kako u prošlosti tako i danas, istinski prorok pozvan platiti. Grubo odbacivanje, međutim, nije obeshrabrilo Isusa, niti zaustavilo hod i plodnost Njegovog proročkog djelovanja. Išao je dalje svojim putom (Lk 4,30), vjerujući u Očevu ljubav.

Svijetu je i danas potrebno vidjeti u Gospodinovim učenicima proroke, odnosno hrabre i ustrajne ljude koji odgovaraju na kršćanski poziv; ljude koji slijede poticaje Duha Svetoga koji ih šalje naviještati nadu i spasenje siromašnima i isključenima; ljude koji slijede logiku vjere, a ne čuda; ljude koji su posvećeni služenju svima, bez povlastica i isključenja. Ukratko, ljude koji su u sebi otvoreni prihvatiti Očevu volju i zauzimati se da bi je vjerno svjedočili drugima. Molimo Presvetu Djevicu Mariju da možemo rasti i hoditi s istim apostolskim žarom za Kraljevstvo Božje koje je nadahnulo Isusovo poslanje – zaključio je Sveti Otac.