Početna stranica » Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo nagrade i priznanja

Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo nagrade i priznanja

341 pregleda

Portalu „Svjetlo riječi” dodijeljena je nagrada za najbolju mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem, a list za vjeru, društvo i kulturu „Svjetlo riječi” dobitnik je priznanja za 40 godina izlaženja. Nagradu i priznanje je, u ime Franjevačkog medijskog centra, primio njegov ravnatelj fra Janko Ćuro, vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene

U povodu 57. Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija, Odbor za sredstva društvenih komunikacija Hrvatske biskupske konferencije (HBK), Odjel za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) i Hrvatsko društvo katoličkih novinara (HDKN) upriličili su u ponedjeljak, 22. svibnja 2023. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu zajedničku proslavu.

U prvom dijelu programa održan je okrugli stol „Katolički mediji u izgradnji unutar crkvene javnosti” na kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Stjepan Baloban, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK, doc. dr. sc. Suzana Peran, Odjel za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, predsjednica Hrvatskog društva katoličkih novinara, i Luka Tripalo, novinar Glasa Koncila, a moderator je bio  doc. dr. sc. Anto Mikić s Odjela za komunikologiju HKS-a.

U drugom dijelu, dodijeljene su nagrade i priznanja HDKN-a koje je uručio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, predsjednik Odbora za sredstva društvenih komunikacija HBK-a, a dobitnike je predstavila predsjednica HDKN-a doc. dr. sc. Suzana Peran.

Dobitnik nagrade za životno djelo je dr. sc. fra Karoly Harmath, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Riječ je o franjevcu, ravnatelju, pokretaču, medijskom suradniku i profesoru, te članu HDKN-a uz prekide od početka djelovanja Društva.  Osnivač je i dugogodišnji ravnatelj velike katoličke izdavačke kuće na mađarskome jeziku Agape sa sjedištem u Novome Sadu, a koja je do 1990. bila dijelom Kršćanske sadašnjosti iz Zagreba. Među izdanjima Agapea nalazi se i Hitélet, katolički mjesečnik na mađarskom jeziku, koji redovito izlazi već gotovo pet desetljeća. Fra Harmath je imao veliku ulogu u pokretanju Radio Marije Srbije i suradnik je Radio Marije na mađarskome jeziku, a za vrijeme pandemije korona virusa pokrenuo je dnevne izravne prijenose misa na Facebooku. Rođen je 1950. Nakon studija teologije u Zagrebu i Rimu, gdje je, na Lateranskom Sveučilištu doktorirao crkvenu povijest, za svećenika je zaređen u Subotici 1976. godine. Od 1982. djeluje u Novom Sadu. Utemeljitelj je doma za duhovne vježbe „Domus Pacis” kod Horgoša (1997), studentskog doma i kolegija „Bonaventurianum” u Novom Sadu (2001), i Fondacije Poverello (2004). Jedan je od utemeljitelja i dopredsjednika vojvođanskog Kršćanskog intelektualnog kruga. Utemeljitelj je i triju domova za djecu s intelektualnim teškoćama „Lurko”. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za djelovanje u Crkvi, Franjevačkom redu, novinarstvu i nakladništvu.

Fra Miljenko Stojić, član je Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Član je HDKN-a. Suradnik je brojnih katoličkih i svjetovnih medija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj; utemeljitelj Informativnog centra Mir Međugorje i Radiopostaje Mir Međugorje, informativne agencije Miriam te brojnih kršćanskih portala. Dugi niz godina bavi se novinarskim radom čija je tema Hrvatski žrtvoslov. Čini to i svojom emisijom Jasnoća pogleda na RMM koja je doživjela više od 670 emisija. Fra Miljenko je prošle godine navršio 15 godina uređivanja glasila Stopama pobijenih (do sada izašlo 30 brojeva) što ga izdaje Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće. O hrvatskom žrtvoslovu svjedočio je prošle godine u raznim katoličkim i društvenim medijima. Objavio je i više knjiga. HDKN mu je godišnju nagradu dodijelilo za zauzeto i prepoznatljivo novinarsko djelovanje u različitim glasilima, te promicanje tema o hrvatskom žrtvoslovu.

Nagrada za najbolju mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem dodijeljena je portalu „Svjetlo riječi”, u ime kojeg je nagradu primio fra Janko Ćuro, vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene i ravnatelj Franjevačkog medijskog centra. Portal na vrlo dinamičan način čitateljima podastire mnoštvo duhovnoga, informativnoga i kulturnoga štiva. Na portalu se može prelistati i najnoviji broj revije „Svjetlo riječi”, poslušati radioemisiju „Svjetlo riječi”, te posjetiti web-knjižaru. Sve se to realizira u okviru Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi d.o.o. kojem je osnivač i vlasnik Franjevačka provincija Bosna Srebrena. Osnovna svrha FMC Svjetlo riječi je širenje kršćanske vjerske i moralne pouke te promicanje općeljudskih vrednota kulture mira i solidarnosti, kao i unapređivanje međuvjerskog dijaloga i međunacionalne snošljivosti.

Osim nagrada, dodijeljena su i priznanja HDKN-a.

Priznanje za istraživački rad o doprinosu velikana pera katoličkom novinarstvu dobila je dr. sc. Silvana Burilović Crnov.

Priznanje za 150 godina izlaženja Vjesnika Đakovačko-osječke biskupije uručeno je glavnom i odgovornom uredniku dr. sc. Borisu Vuliću. Radio Sljeme dobitnik je priznanja o 70. obljetnici emitiranja, te kontinuiranoga i kvalitetnog praćenja i vjerskih tema, a priznanje je uručeno glavnoj urednici dr. sc. Tanji Baran. Informativno glasilo Hrvatske redovničke konferencije i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH „Vijesti” dobitnik je priznanja o 50 godina izlaženja, a priznanje je uručeno dr. sc.  fr. Slavku Sliškoviću, predsjedniku Hrvatske redovničke konferencije.  List za vjeru, društvo i kulturu „Svjetlo riječi” dobitnik je priznanja za 40 godina izlaženja, a priznanje je uručeno fra Janku Ćuri. Dr. sc. Siniši Kovačiću, glavnom uredniku Informativne katoličke agencije uručeno je priznanje koje je IKI dodijeljeno za 30 godina postojanja. Emisija HKR-a „Sacro ritam” dobitnik je priznanja za 25 godina emitiranja, a priznanje je uručeno uredniku Slavku Nediću. Časopisu za intelektualna i duhovna pitanja „Nova prisutnost” dodijeljeno je priznanje za 20 godina izlaženja, a isto je uručeno urednici doc. dr. sc. Katici Knezović. Radio postaja „Radio Marija Srbija” dobitnik je priznanja za 20 godina emitiranja, a priznanje je uručeno mons. mons. Andriji Anišiću, glavnom i odgovornom uredniku. Dr. sc. s. Ozani Krajačić, vicepostulatorici i urednici Informativnog biltena Vicepostulature Blažene Jule Ivanišević i četiriju susestara „Drinske mučenice” uručeno je priznanje za 15 godina izlaženja biltena. Branimiru Staniću, glavnom uredniku Glasa Koncila uručeno je priznanje za 15 godina izlaženja Mjesečnog magazina Glasa Koncila „Prilika”.

U ime dobitnika nagrada i priznanja riječ zahvale uputio je fra Karoly Harmath koji je naglasio, kako trebamo zahvaliti Bogu, koji je tako dobar i ljudima daje sposobnosti i prilike.

Zahvaljujem svima što ste mislili na mene. Mislim da je važno danas primijetiti gdje raste ono što je Bog posijao, i podržati ono što je krenulo. I ako to činimo, onda smo i mi sijači Božje dobrote. Pa ostanimo sijači, potaknuo je prisutne fra Harmath.

Na kraju programa, skupina RiM otpjevala je skladbu „Blagoslov”.

Snimka okruglog stola i dodjele nagrada i priznanja dostupna je na na Youtube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.