Početna stranica » Hodočašće hrvatskih vjernika u Deggingen

Hodočašće hrvatskih vjernika u Deggingen

344 pregleda

Ovo je tradicionalno hodočašće, 46. po redu, a vjernici ovih dviju Zajednica redovito hodočaste od 1976. godine, osim u vrijeme pandemije

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena i Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina iz Göppingena i ove su godine na Duhovski ponedjeljak, 29. svibnja 2023. pod vodstvom svoga župnika fra Ivice Jurišića hodočastili u marijansko svetište Ave Maria u Deggingen. Ovo je tradicionalno hodočašće, 46. po redu, a vjernici ovih dviju Zajednica redovito hodočaste od 1976. godine, osim u vrijeme pandemije.

Ovo svetište i ovaj dan postali su prepoznatljivi i šire, pa se hodočašću i zajedništvu u molitvi Nebeskoj Majci rado pridružuju i vjernici iz udaljenijih Hrvatskih Zajednica sa područja biskupije Rottenburg-Stuttgart, kao i Slovenci, Albanci i Nijemci.

Hodočašće je započelo pobožnošću Križnoga puta, a potom je uslijedila sveta misa. Umjesto vlč. Aleša Kalamara, župnika Slovenske katoličke župe Stuttgart koji je zbog bolesti bio spriječen, misu je u koncelebraciji s fra Jurišićem predvodio vlč. Vilim Koretić, župnik Hrvatske katoličke Zajednice bl. Alojzija Stepinca u Aalenu i „Srca Isusova“ u Heidenheimu.

Na početku mise riječ pozdrava i dobrodošlice uputio je rektor svetišta Hans Georg Schmolke, naglasivši kako Hrvati svojim dolaskom i svojom molitvom i pjesmom ožive ovo svetište.

U prinosu darova sudjelovali su ovogodišnji prvopričesnici iz Geislingena i Göppingena, a misno slavlje pjevanjem su uveličali zborovi obiju Zajednica pod ravnanjem orguljašice Marije Perić.

Po završetku mise, uslijedio je zajednički ručak u krugu svetišta. Sav prihod od ručka namijenjen je Karitativnoj humanitarnoj udruzi Kruh sv. Ante iz Sarajevu za pomoć najpotrebnijima. I ovom prigodom u organizaciju hodočašća uključio se lijep broj vjernika obiju Zajednica, koji su rado darovali svoje vrijeme i trud, te tako još jednom posvjedočili zajedništvo.