Početna stranica » Gdje god su dvojica ili trojica…

Gdje god su dvojica ili trojica…

136 pregleda

U Afganistanu po svemu sudeći postoji samo jedna zajednica vjernika katolika koja se redovito, svakoga dana, okuplja na misno slavlje. Događa se to unutar zidina Talijanske ambasade u Kabulu, u kojoj je djelatna nekolicina diplomata. Posebna je to župa kojom predsjeda svećenik vlč. Giuseppe Moretti, a osim zaposlenika na misi sudjeluju i redovnice Majke Terezije, članice Družbe Misionarki ljubavi, koje su ujedno i jedine predstavnice domaćih vjernika.

Ova je zajednica zidovima skrivena pred očima islamske zajednice. A u kapelici Talijanske ambasade i dalje je aktivna, unatoč malobrojnosti. Postojanje ovakve zajednice u srcu ratnoga vihora potvrđuje onu Kristovu riječ iz Matejeva evanđelja (18,20): „Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.”

Spomenimo i činjenicu da uz hrvatske vojnike koji su trenutno na vojnoj službi u Afganistanu povremeno bude i svećenik Vojnoga ordinarijata u Hrvatskoj. Tako su vojnici Hrvatske vojske ove godine primjerice imali priliku proslaviti i svečani ulazak Gospodina Isusa u Jeruzalem – Cvjetnicu. Donedavno je vlč. Slavko Rajič iz Vojnoga ordinarijata RH bio je vojni kapelan u sklopu hrvatskoga vojnog kontingenta. 

Upravo je vlč. Rajič 2009. godine u intervjuu za Katolički tjednik objasnio kako je u Afganistanu nepoznat broj katolika te da je od 2002. ondje djelatna Misija “sui iuris”, na čijem je čelu upravo vlč. Giuseppe Moretti. Gore navedena kapelica iz 1933. godine pri Talijanskoj ambasadi jedini je crkveni prostor osim pojedinih u vojnim bazama za međunarodne vojne snage.

Prema riječima vlč. Rajiča, u Afganistanu osim oca Morettija djeluju i mnogi drugi katolici. Npr. isusovci su otvorili dvije škole u kojima djeluju 6 isusovaca, sestre Majke Terezije se brinu o napuštenoj djeci; Sestre malog Isusa rade u bolnicama; prisutne su još neke redovničke zajednice. A svima njima je zajedničko da se jedino smiju baviti humanitarnim djelatnostima. Zabranjeno im je propagirati svoju vjeru na drugačiji način. Dakle, katoličke institucije kojima je na srcu čovjek bez obzira na vjeru i rasu daju sve od sebe da pomognu afganistanskom čovjeku.

Ipak je jedinstveno da postoji stalna zajednica vjernika koja se svakodnevno okuplja na svetoj misi, kao što je primjer u Talijanskoj ambasadi u Kabulu. Ipak, prema svjedočanstvu vlč. Rajiča, u toj se kapelici nedjeljom okupi i do 150 vjernika. Po ustavu iz 2004. godine nije zabranjeno domaćem stanovništvu biti članom neke druge vjere osim islama, ali strah od fanatičnih muslimana je prevelik i opravdan koji ih priječi javno svjedočiti svoju vjeru.