Početna stranica » „Duh Asiza” u Zenici

„Duh Asiza” u Zenici

137 pregleda

U srijedu, 10. studenoga, u večernjim satima održan je tradicionalni međureligijski susret „Duh Asiza” u crkvi Sv. Ilije proroka u Zenici.

U organizaciji Odbora za međureligijsku suradnju Zenica (OMSZ), Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini (MRVBiH) poglavari svih vjeroispovijesti u Zenici svojim prisustvom poslali su poruke mira i uvažavanja, a ovogodišnji slogan susreta bio je „Da svi budu (za)jedno”. Specijalni gost bio je sarajevski zbor „Pontanima” s dirigenticom Marijom Grubišić.

„Već dvanaestu godinu za redom iz našega grada OMS Zenica kroz ovaj događaj želi odaslati poruke nade, vjere, ljubavi i dobra. Mnogo toga nam u našoj zajedničkoj domovini nedostaje, a mi smo zajedno pozvani da u naše društvene narative unosimo optimizam – uprkos svemu”, ističu iz Odbora za međureligijsku suradnju Zenica.

U sklopu večerašnjeg događaja uručeno je i godišnje priznanje „Zenička povelja mira” gradskom zboru „Kasiopeja” iz Zenice, a dirigentica Aldina Aganović je kazala kako im je velika čast primiti ovako značajno priznanje za njihov doprinos međureligijskom dijalogu i promociji mira.

Poruke mira i tolerancije u bh. društvu javnosti su uputili župnik fra Marko Kepić, imam Jakub ef. Salkica, zamjenik Ambasadorice misije OSCE-a u BiH Dmitry Lordanidi te Fabien Congnaud, predstavnik delegacije mirovnih aktivista iz Francuske.