Početna stranica » Država New York dopušta pobačaj do rođenja

Država New York dopušta pobačaj do rođenja

105 pregleda

U SAD-u će ubuduće biti dopušteno izvršiti ubojstvo nerođene djece sve do devetoga mjeseca trudnoće. Radi se o američkoj saveznoj državi New York, u kojoj će se to moći obaviti uz određene uvjete.

Senat američke savezne države New York ovoga je tjedna izglasao novi zakon o pobačaju. Novi zakon dopušta pobačaj, ubojstvo nerođene djece, sve do trenutka rođenja.

Republikanska većina u oba doma New Yorka do zadnjeg je trenutka priječila usvajanje ovoga zakona. No u prijevremenim izborima u studenom 2018. godine demokrati su u oba doma osvojili većinu. Potom je guverner New Yorka Andrew Cuomo proglasio novi zakon o pobačaju. Prema njegovim riječima na ovaj je zakon osiguran čak i ako bi trenutno konzervativno usmjereni Vrhovni sud SAD-a poništio zakon iz 1973. koji dopušta pobačaj.

Biskupi savezne države New York odmah su osudili ovaj zakon. U izjavi su novi zakon nazvali tužnim poglavljem zaštite ljudskoga života.

Novi zakon dopušta ubojstvo nerođene djece do devetoga mjeseca ako je ugroženo zdravlje majke ili ako se čini da se dijete ne može samostalno održati na životu. Nisu određeni detalji o tomu što se podrazumijeva kao životna ugroženost majke. Uz to se pobačaj dopušta, osim doktorima, također asistentima, babicama i medicinskim sestrama, primjerice uporabom medicinskih sredstava. Do ovoga je zakona pobačaj bio dopušten do 24. tjedna trudnoće, osim u slučaju da je majka životno ugrožena.

New York pripada skupini američkih saveznih država s najviše zabilježenih pobačaja. Tijekom 2016. godine bilo je čak 82.189 registrirane ubijene nerođene djece.

Glasnogovornici republikanaca objasnili su javnosti kako novi zakon pobačaj iznova olakšava, naročito u pitanju kasne trudnoće. S druge strane skupina osoba koje žele štititi život prosvjeduju protiv novoga zakona. Na jednomu od transparenata stajalo je primjerice „Embriji osjećaju bol“. Predviđa se da bi doktori i medicinske sestre koji ne budu htjeli provoditi ubojstvo nerođene djece mogli biti u opasnosti da izgube radno mjesto.