Početna stranica » Otpočeo program Svjetskoga dana mladih u Panami

Otpočeo program Svjetskoga dana mladih u Panami

114 pregleda

Nakon 13-satnoga leta i ukupno 9500 prijeđenih kilometara u zrakoplovu Airbus A330 tvrtke Alitalia, papa Franjo je 23. siječnja u 16:16 sati prema lokalnom vremenu (22:16 prema srednjoeuropskom vremenu) sletio na međunarodni aerodrom Tocumen u Panami. Vjernici su ga s radošću iščekivali, a sva mjesta predviđena za posjetitelje bila su ispunjena.

Nekoliko minuta kasnije papa Franjo istupio je iz zrakoplova, a ondje ga je pozdravio predsjednik Republike Paname Juan Carlos Varela sa suprugom. Kao znak dobrodošlice, Papi je dvoje panamske djece, odjevene u narodnu nošnju, podarilo cvijeće, a skupina mladih izvela je tradicionalni ples.

Jednostavna ceremonija dobrodošlice nije uključivala službene govore. Pripadnici Nacionalnoga orkestra izveli su papinsku i panamsku himnu. Predstavljeni su članovi obiju delegacija i upriličeno je službeno fotografiranje.

Među pripadnicima crkvene vlasti bili su vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, apostolski nuncij u Panami mons. Miroslav Adamczyk, nadbiskup Paname kardinal Jose Luis Lacunza i drugi. Papa Franjo je tijekom pozdravne svečanosti obišao protokol i izdvojio vrijeme da pozdravi mnoge posjetitelje i blagoslovi nazočnu djecu, slično kao i za apostolskog pohoda Sarajevu. Po završetku svečanosti Papa je ušao u automobil koji ga je odvezao do papamobila u kojem je konačno stigao u apostolsku nuncijaturu.

Drugoga dana službenog posjeta Panami i sudjelovanja na Svjetskom danu mladih, papa Franjo se službeno susreo s predstavnicima panamske vlasti, diplomatskoga kora i predstavnicima društvenoga života Paname. Nešto kasnije Papa se susreo i s biskupima Srednje Amerike u crkvi sv. Franje Asiškoga u Panami. Istoga dana u popodnevnim satima upriličeno je svečano otvaranje ovogodišnjega Svjetskoga dana mladih u Panami.

Iz programa ovoga susreta izdvajamo pokorničko bogoslužje te Put križa koji će biti održani danas, 25. siječnja. Za 26. siječnja predviđen je susret sa svećenicima, osobama posvećenoga života i laičkim pokretima u mjesnoj katedrali. Tom prilikom bit će posvećen oltar i slavljena sveta misa. Uvečer će biti upriličeno molitveno bdijenje.

U nedjelju, posljednjega dana SDM-a u Panami, u 8 sati ujutro bit će slavljeno zaključno misno slavlje. Potom će Sveti Otac posjetiti jednu ustanovu koja nudi pomoć osobama u potrebi, a nakon susreta s volonterima ovogodišnjega Susreta mladih, Papa će se zrakoplovom uputiti natrag u Rim. Napominjemo da navedena satnica podrazumijeva lokalno vrijeme u Panami (- 5 sati u odnosu na Srednjoeuropsko vrijeme).