Početna stranica » Što knjige znače Nijemcima?

Što knjige znače Nijemcima?

116 pregleda

Njemačko tržište knjiga godinama ostvaruje stabilan promet od preko devet milijardi eura, u prosjeku svaki Nijemac na knjige godišnje potroši više od 100 eura. Što knjige znače Nijemcima i koliko troše na njih?

Ankete kažu da više od polovice stanovništva redovito uživa u beletristici ili znanstveno-popularnoj literaturi. Njemačko tržište knjiga godinama ostvaruje stabilan promet od preko devet milijardi eura. Što knjige znače Nijemcima i koliko troše na njih?

Nijemci vole kobasice, automobile i literaturu. Sudeći prema najnovijim studijama skoro svaki drugi Nijemac čita barem jednom tjedno. Svaki četvrti Nijemac čita skoro svaki dan. S druge strane, isti broj Nijemaca, njih 25 % gotovo nikada ne čita, dok 7 % građana stvarno nikada ne uzme knjigu u ruke. Žene čitaju više od muškaraca. Šest od deset žena redovito čita, dok s druge strane, to rade samo četiri od deset muškaraca. Krimići, trileri i popularna psihologija – te žanrove vole svi. No, žene preferiraju ljubavne i povijesne romane dok muškarci više vole znanstvenu fantastiku i popularnu znanost i tehniku.

Koliko troše na knjige i koliko one koštaju u Njemačkoj? Cijena knjiga u tvrdom uvezu iznosi između 20 i 30 eura. Ukoliko se kupcu to učini previše onda može sačekati i kupiti knjigu u džepnom izdanju, koja u tom slučaju košta negdje oko 10 eura. No, ako vam je i dalje previše, Nijemci imaju i za to rješenje. Naime, u svim gradovima postoje knjižnice u koje Nijemci donose pročitane knjige i stavljaju ih na raspolaganje drugima. Tamo jednostavno možete doći, posuditi knjigu i nakon toga je, naravno, vratiti. U Njemačkoj, dakle, opravdanja za nečitanje jednostavno nema.

Elektronske knjige su još uvijek jeftinije od tiskanih, pa je tako u 2017. godini jedna e-knjiga koštala manje od sedam eura. Bez obzira na to većina Nijemaca ostala je vjerna tiskanim izdanjima. 43 % Nijemaca knjige čita samo na papiru, 24 % prvenstveno čita tiskane knjige, 12 % podjednako čita e-book i papirne knjige, 9 % uglavnom elektronske i 2 % samo e-knjige.

Tiskana izdanja Nijemci uglavnom čitaju u vlastita četiri zida, dok se e-knjige najviše konzumira izvan kuće. Svojoj djeci od malih nogu prenose ljubav prema knjigama pa nije čudo da u Njemačkoj na knjige najviše troše upravo roditelji. U prosjeku 29 eura mjesečno, odnosno 350 eura godišnje.