Početna stranica » Uradak hrvatskoga fotografa među najboljima na svijetu

Uradak hrvatskoga fotografa među najboljima na svijetu

113 pregleda

U švicarskoj Lousanni je 21. siječnja organizirana prva dodjela nagrada Međunarodnoga udruženja sportskih novinara za najbolje novinare na područjima fotografije i videa, tiskanih i digitalnih medija, radijskih emisija i sportskih blogova. Među nagrađenima našao se i Drago Sopta, službeni fotograf Hrvatskoga nogometnog saveza, a nagrađeni je rad obišao svijet nakon polufinalnoga dvoboja na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Rusiji 2018. godine. Naime, nakon pobjede nad Engleskom (2:1), nogometna reprezentacija Hrvatske prvi je puta došla do finalne utakmice, nakon koje je osvojila srebreno odličje, a branič hrvatske nogometne reprezentacije Šime Vrsaljko nakon teške utakmice s Englezima legao je s osmijehom na licu na hrvatsku zastavu.

Na dodjeli nagrada Drago Sopta ušao je u najužu konkurenciju za pobjedu u kategoriji najbolje fotografije. Treće mjesto u ovoj kategoriji osvojio je Nijemac Norbert Schmidt fotografijom „Borba u blatu“ (Mud fight) koja prikazuje ragbijašku utakmicu u Kölnu tijekom prosinca 2017. Drugo mjesto osvojio je Rus Alexey Filippov fotografijom francuskoga sportaša Fourcadea na natjecanju Svjetskoga kupa u bijatlonu u sezoni 2017-18. Najboljom je sportskom fotografijom proglašena autorska fotografija Nizozemca Vincenta Riemersme „Sjene na klizaljkama“ (Skating shadows), snimljena dronom iz ptičje perspektive tijekom maratonske utrke od 100 km na zaleđenom jezeru Weissensee u Austriji.

U zaglavlju smo Vam već donijeli fotografiju Drage Sopte i radove trojice nagrađenih fotografa. Ostale pobjednike po kategorijama možete potražiti na služenim stranicama nagrada Međunarodnoga udruženja sportskih novinara (www.aipsawards.com).