Početna stranica » Dopuštena službena hodočašća u Međugorje

Dopuštena službena hodočašća u Međugorje

124 pregleda

Nadbiskup Henryk Hoser, posebni izaslanik Svete Stolice za Međugorje, naglasio je kako se očekuje konačni sud pape Franje o autentičnosti navodnih ukazanja.

Katolički portal Aleteia objavio je izjavu nadbiskupa Prage u Varšavi Henryka Hosera, posebnoga izaslanika Svete Stolice za pitanje Međugorja. „Čašćenje Međugorja dopušteno je. Nije zabranjeno i ne mora se činiti u tajnosti”, potvrdio je nadbiskup Hoser, nekoliko mjeseci nakon što ga je papa Franjo poslao u Međugorje kao posebnoga izaslanika. Nije bio poslan da prosudi autentičnost ukazanja, nego stanje pastoralne brige koja se pruža tisućama vjernika koji onamo putuju svake godine.

Do sad hodočašća u ovo mjesto nisu smjele organizirati službene crkvene skupine, iako su vjernici smjeli hodočastiti u Međugorje privatno ili putem drugih organizacija. No sad će biti dopušteno organizirati službena hodočašća.

„Moje je poslanje konkretno analizirati stanje u pastoralu i predložiti poboljšanje”, rekao je nadbiskup Hoser za internetski portal Aleteia. Ovo svetište u Bosni i Hercegovini koje je do danas privuklo milijune vjernika, otkako su 1981. navodno počela Gospina ukazanja. „Od danas biskupije i druge ustanove smiju organizirati službena hodočašća. To više nije problem”, objasnio je Hoser i dodao: „Papa Franjo nedavno je zamolio jednoga albanskog kardinala da blagoslovi vjernike skupljene u Međugorju.”

„Doista se divim djelovanju franjevaca ondje. Iako ih je relativno malo, ima ih samo 12, oni čine ogroman posao dočekujući hodočasnike. Svakoga ljeta organiziraju susret mladih. Ove je godine ondje bilo okupljeno oko 50.000 mladih iz cijeloga svijeta s više od 700 svećenika. Velik je broj ispovijedi – ispovjednika bude oko 50, ali to nije dovoljno. To su doista dirljive ispovijedi”, istaknuo je Hoser i dodao: „To je doista fenomen. A autentičnost ovoga mjesta potvrđuje velik broj karitativnih ustanova koje postoje u sklopu svetišta. I još nešto: veliki se napori čine oko kršćanske formacije. Svake godine franjevci organiziraju konferencije na raznim razinama i za različitu publiku – za svećenike, doktore, roditelje, mlade, bračne parove i slično.” Nadbiskup Hoser dodao je: „Dekret bivše Biskupske konferencije Jugoslavije, koja se prije rata protivila tomu da biskupije organiziraju hodočašća u Međugorje, više nije relevantan.”

U svijetu postoje i drugi slučajevi takvih mjesta ukazanja, poput mjesta Kibeho u Rwandi. Ondje je mjesni biskup dopustio čašćenje, a zatim nastavio analizu koja će potvrditi ukazanja. Nadbiskup Hoser otkrio je i to da će zaključak Povjerenstva, koje je papa Benedikt XVI. povjerio kardinalu Camillu Ruiniju, za analizu ukazanja u Međugorju biti pozitivan. „Mene je diralo to da su se svi vidjeoce okrenuli obiteljskomu životu. U ovo naše vrijeme, obitelj ima vrlo veliku važnost. A svi oni imaju obitelji. Vidjelice koje su tad bile djevojke sad su već bake – prošlo je već 37 godina. No odluku će morati donijeti Sveti Otac. Predmet je predan Državnomu tajništvu Vatikana”, zaključio je nadbiskup Hoser: „Vjerujem da će konačna odluka biti donesena.”