Početna stranica » Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

591 pregleda

Dani kruha u vrtićima, školama, učeničkim domovima i drugim institucijama koje rade s djecom obilježavaju se izložbama plodova zemlje užega zavičaja, kruha i drugih pekarskih proizvoda, raznovrsnoga sjemenja te alata koji su se koristili u preradi žitarica

Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada. Datum dana kruha povezan je sa Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti. Tijekom obilježavanja Dana kruha razvijamo svijest, kako kod djece tako i kod odraslih da u svijetu ima gladnih i onih koji su u potrebi te bismo im trebali pružiti pomoć.

Ovaj blagdan obilježava se u vrtićima, školama, učeničkim domovima i institucijama koje rade s djecom. Za vrijeme obilježavanja Dana kruha u prostorijama škola postavljaju se izložbe plodova zemlje užega zavičaja, kruha i drugih krušnih, pekarskih proizvoda, različitih plodova zemlje kao i raznovrsnoga sjemenja te alata koji su se koristili u preradi žitarica.

Osim toga, na ovaj datum djeca se upoznaju s biljnim vrstama određenoga kraja, upoznaju se s prehranom stanovništva i prehrambenim navikama tijekom povijesti.

Od čega se proizvodi kruh?

  • Kruh se proizvodi od brašna.
  • Brašno nastaje mljevenjem žita.
  • Najčešće žitarice od kojih proizvodimo kruh su pšenica, raž i kukuruz.
  • Kruh nastaje tako da se u brašno ulije malo mlake vode, doda soli, kvasca i mijesi se.
  • Kada zbog kvasca tijesto uzraste, stavlja se u pećnicu i peče.
  • Osim običnoga kruha pekari peku i peciva, kolače i slično.

Molitva i druženje

Ako si đak ili ideš u vrtić, vjerujem da ćeš u svojoj školi ili vrtiću proslaviti blagdan Dana kruha. Zato i ti pokušaj s mamom, bakom, tatom ili nekom drugom odraslom osobom iz svoje obitelji pripraviti kruh ili drugo pecivo. Dok pripravljate kruh, lijepo se družite, razgovarajte i zajedno uživajte u spremanju.

Prije svakoga objeda ne zaboravi se pomoliti i zahvaliti Bogu za darove koje nam je dao u hrani. Molitvu Oče naš najčešće molimo, tu molitvu nas je naučio sam Isus.

Molitva Oče naš u sebi sadrži riječi kruh naš svagdanji daj nam danas. Ne zaboravimo da je kruh simbol hrane. Kruh je namirnica koju jedemo svaki dan. Kruh poštujemo i ostatke kruha ne bacamo u smeće. Osušene ostatke kruha meljemo i dobivamo krušne mrvice, a možemo nahraniti ptice i druge životinje.


Ovaj članak je već objavljen u reviji Svjetlo riječi. Pretplatite se na digitalno i/ili tiskano izdanje revije.
Čitajte prvi i čitajte odmah!