Početna stranica »  „Čuvarice” održale koncert i predstavile novi album „Tragom prošlosti”

 „Čuvarice” održale koncert i predstavile novi album „Tragom prošlosti”

760 pregleda

U nedjelju, 29. listopada u Domu kulture u Rami, u sklopu završne večeri manifestacije „VII. Ramski dani kulture”, održan je koncert etno skupine „Čuvarice”

Manifestacija VII. Ramski dani kulture, trajala je od 1. do 29. listopada, a bogat kulturno-umjetnički program, u organizaciji HKUD „Rama” i etno skupine „Čuvarice”, obuhvatio je večer duhovne glazbe, večer kazališta, večer folklora, večer knjige te večer etno glazbe.

Koncert etno skupine „Čuvarice” obilježio je večer etno glazbe na zadovoljstvo svih prisutnih koji, ispunivši dvoranu Doma kulture do posljednjeg mjesta, nisu željeli propustiti priliku da uživaju u kvalitetnoj glazbi koju ova skupina izvodi, ali i pozitivnoj energiji koju sa sobom nose i prenose na publiku.

Etno skupina „Čuvarice” osnovana je 2011. godine i okuplja ljubiteljice glazbene baštine ramskoga kraja. Svoj prvi album „Mojoj Rami” snimile su 2014. godine, a u protekle dvije godine radile su na snimanju svog drugog albuma „Tragom prošlosti”. Koncert održan u sklopu ovogodišnje manifestacije „Ramski dani kulture” bio je upravo promocija ovog novog albuma koji su, ovom prilikom, ponosno predstavili lokalnoj publici, prijateljima, sponzorima, pokroviteljima i partnerima.

Kroz večer ispunjenu pjesmom i pozitivnim emocijama, prisutne je provela voditeljica Ana Beljo koja je u svojoj uvodnoj najavi naglasila kako su članice skupine „Čuvarice”, nastupajući na brojnim koncertima diljem Bosne i Hercegovine, ali i van njenih granica, postale prave ambasadorice ramskoga kraja te da su dokaz kako se dugogodišnji rad, trud i upornost isplate.  

Predstavljeni album etno skupine „Čuvarice” sadržava 10 pjesama među kojima je nekoliko obrada, ali i autorske skladbe. Tekstove su pisali Žarko Madžar, Blažica Nogić, Lidija Zadrić i Josip Pavlović. Autor glazbe je David Glibo dok su obrade narodnih pjesama radili Biljana Glibo i David Glibo, a aranžmane potpisuju Josip Vukoja i David Glibo. Album je izdala hrvatska izdavačka kuća Campus Records.  

Koncert su „Čuvarice” održale u sastavu: Iva Beljo, Karla Tomić, Marina Malekin, Ivana Šarčević, Katarina Zadro, Ivana Jozić, Iva-Ines Pavlović, Gabrijela Petrović, Ivanka Pavlović, Marijana Šarčević, Martina Brekalo, Ružica Zadrić i Iva Glibo pod vodstvom Biljane Glibo.

Sjajna instrumentalna pratnja Čuvaricama bila je glazbena skupina „Ramero” koja je energičnim nastupom u savršenoj simbiozi s glasovima „Čuvarica” stvorila odličnu atmosferu u koju je publika bila uvučena od prve note do završetka večeri.

Pored skupine „Ramero” koju čine Ivan Vlajčić za klavirom, na gitari David Glibo, na udaraljkama Juraj Glibo i na tamburi Milenko Glibo, „Čuvaricama” se na sceni pridružio i zbor „Djeca Rame” koji je s njima izveo pjesmu „Ramo moja zavičaju mili”.

Večer je završila uručenjem zahvalnica i nagrada suradnicima, sponzorima, medijskim pokroviteljima, i svima onima koji kroz godine svesrdno podržavaju rad „Čuvarica”. Ovom prilikom prisutnima se obratio fra Andrija Jozić koji je, uz čestitke na novom albumu, „Čuvaricama” poželio da svojim radom i pjesmom nastave biti inspiracija ljudima oko sebe. Publici se obratila i predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara koja je naglasila važnost podrške ovakvim manifestacijama i izrazila namjeru da i ubuduće bude jedna od onih koji će njihovom trudu davati vjetar u leđa.

Etno skupina „Čuvarice” ponosno ističe kako objedinjuju različite generacije te da je sve što rade popraćeno molitvom i Božjom prisutnošću. Rad s ovakvom posvećenošću i vjerom rezultira upravo time da svakom svojom izvedbom „Čuvarice” postavljaju primjer kako se u suvremenom svijetu dostojanstveno promoviraju pozitivne društvene vrijednosti istovremeno djelujući kao istinske čuvarice i njegovateljice tradicije i kulture ramskoga kraja.