Početna stranica » Borovnica – Vaccinium myrtillus

Borovnica – Vaccinium myrtillus

271 pregleda

Narodni nazivi: borovinka, borovnjača, brusovnica, crna jagoda, divlja mrča, kupinjača, planinska mrtvinica, vresinje

Borovnica raste u kontinentalnim predjelima, u crnogoričnim i miješanim šumama. Često je toliko puno biljaka da posve prekrivaju velike krčene površine. Borovnica je izgledom već od same zemlje ovo je jako razgranat polugrm, visok do 50 cm. Grane su joj zelene i oštrobride. Listovi su jajasti, a u njihovom se pazušcu od svibnja do lipnja razvijaju zelenkasto-ružičasti zvonasti cvjetovi iz kojih ljeti sazrijevaju tamnoplave bobe, pune tamnoplavoga soka.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekoviti su ponajprije plodovi – bobice, zatim mladi listovi i korijen, i svi dijelovi sadrže mnoge ljekovite tvari. U listovima ima tanina, arbutina, glikozidamirtilina, kina-kiseline, glikozida sličnoga erikolinu, jabučne i citronske kiseline, gume i šećera. Posebno su djelotvorni protiv šećerne bolesti, ali ih moramo brati prije cvjetanja te sušiti u hladu i na propuhu. Bobice sadrže tanin, jabučnu i citronsku kiselinu, šećer, oksalnu i jantarsku kiselinu, pektin i jednu još neimenovanu smjesu glikozida koja se ne smije zamijeniti s glikozidom mirtilinom kojega ima u listovima. Plodovi su bogati i vitaminom C. Zrele bobice jedu se svježe, a mogu se i zalediti. Također se mogu sušiti ili se od njih pravi marmelada, sok ili tinktura. Bobice se suše na temperaturi od 45 °C. Borovnica liječi i pomaže kod niza bolesti – upale grla, usne i nosne šupljine, ispadanja kose, teške šećerne bolesti, kašlja, rana u ustima, oboljenja mokraćnih organa. Ljekovite tvari borovnice djeluju osvježavajuće na mozak, a učinkovite su i protiv crijevnih parazita, dok se čaj od suhih bobica posebno preporučuje u liječenju proljeva kod male djece.

Čaj od listova: Dvije male žlice listova borovnice stave se u šalicu vrele vode, ostavi 15 minuta poklopljeno, procijedi i pije toplo i na gutljaje. Dnevno se pije 2 šalice čaja.

Čaj od bobica: U l litru vrele vode stavi se pregršt osušenih ili svježih bobica borovnice i ostavi 10 minuta. Piti po 3 – 4 šalice dnevno. Čaj je još djelotvorniji ako mu se dodaju jednaki dijelovi listova divlje jagode i kupine. To je jedan od najboljih lijekova protiv šećerne bolesti.

Uvarak: 50 g listova borovnice kuhamo 30 minuta u litri vode, ostavimo 15 minuta poklopljeno te procijedimo. Toplim uvarkom grgljanjem liječimo upalu grla i nosne šupljine. Mažemo li tim uvarkom glavu, kosa će prestati ispadati.

Suhe bobice: Kod čestih proljeva kod djece i omladine jedan od najboljih lijekova je da se dobro sažvače i pojede dvaput po jedna velika žlica suhih bobica borovnice. Proljev će ubrzo nestati.

Kaša: 400 g svježih bobica (ili suhih prokuhanih 1 – 2 minute) usitniti mikserom, dodati po želji smeđega nerafiniranog šećera i 1/2 l mlaćenice (stepke), dobro izmiješati i pojesti. Time se sprečava upala crijeva i ponovno uspostavlja normalna mikroflora u crijevima.

Tinktura: 200 g suhih bobica samelje se i stavi u bocu sa širokim grlom, prelije se jednom litrom 70-postotnoga alkohola te ostavi na suncu 14 dana. Svaki dan bocu treba dobro protresti. Nakon toga se procijedi, bobice isprešaju i toj tinkturi se doda 1/4 l prokuhane hladne vode. Svaki dan se triput dnevno popije po 1 malu čašicu, ali se prije gutanja zadrži malo u ustima. To je vrlo djelotvorno kod upala grkljana, krajnika, vilice i usne šupljine.

Sok: Iscijeđeni sok borovnica uzima se po 2 čaše dnevno. Posebno se preporučuje ženama i djevojkama koje pate od čestih upala mokraćnoga mjehura, ali i muškarcima jer sprečava upalu mjehura i prostate.

Sirup: l litru svježega soka (ili kupljenoga u biljnoj ljekarni) pomiješa se sa 4 – 5 velikih žlica meda, potom kuha 2 – 3 minute. Pije li se dnevno 1 malu čašicu samoga soka ili pomiješanoga s mineralnom vodom, djeluje vrlo osvježavajuće.

Marmelada: Ukusna je i vrlo ljekovitih svojstava, a naročito se preporučuje djeci za doručak. Pritom preporučujem isključivo upotrebu nerafiniranoga šećera od šećerne trske.

Liker: 150 g bobica, svježih ili suhih, staviti u litru rakije, ostaviti 8 dana na toplom mjestu te svaki dan nekoliko puta promućkati i nakon toga dodati 400 g smeđega nerafiniranog šećera. Popije li se prije objeda po jedna čašica, izvanredno će poboljšati probavu.

Oprez! Valja se strogo pridržavati gore navedenih dnevnih doza pijenja čaja i drugih preparata od borovnice. Dijabetičari ne smiju uzimati zaslađene preparate od borovnice.