Početna stranica » 10 inspirativnih citata sv. Ante Padovanskoga

10 inspirativnih citata sv. Ante Padovanskoga

2,7K pregleda

Dana 13. lipnja obilježava se spomendan svetog Ante Padovanskog, franjevačkog svećenika koji je, između ostalog, poznat kao zaštitnik siromaha, budućih majki, putnika, zidara, pekara, pošte i izgubljenih stvari. Autor je brojnih propovijedi, od kojih su mnoge kroz stoljeća sačuvane, a zbog svog učenja sveti Ante je 1946. godine proglašen crkvenim naučiteljem.

Sa željom da ga što bolje pamtimo po njegovom nauku, u nastavku navodimo deset inspirativnih citata ovog istinskog učenika svetog Franje:

  1. „Djela govore više od riječi; neka vaše riječi pouče, a vaša djela govore.”
  2. „Zemaljsko bogatstvo je kao trska. Korijenje mu je utonulo u močvaru, a vanjština mu je lijepa za vidjeti; ali iznutra je šuplja. Ako se čovjek nasloni na takvu trsku, ona će se otkinuti i probosti mu dušu.”
  3. „Pripišite Bogu svako dobro koje ste primili. Ako preuzmete zasluge za nešto što vam ne pripada, bit ćete krivi za krađu.”
  4. „Briga za materijalne stvari ometa dušu i dijeli je, a podijeljenu dušu grabi Đavao i odvlači je u pakao.”
  5. „Kršćani se moraju osloniti na Kristov križ kao što se putnici oslanjaju na štap kada kreću na dugo putovanje.”
  6. „Duh poniznosti slađi je od meda, a oni koji se hrane ovim medom donose slatke plodove.”
  7. „Kada Duh Sveti zahvati dušu, On je ispunjava svojim plamenom i daje da zahvata i druge.”
  8. „Čovjeka nose u grob (prokletstvo) četiri elementa od kojih je sačinjen: zemlja, kada misli samo na zemaljske stvari; voda, kada dopušta da ga savlada bludnost; zrak, kada djeluje zbog taštine; vatra, kada se prepušta srdžbi.”
  9. „Sveci su poput zvijezda koje Krist skriva u svojoj providnosti da se ne pojave kad god požele. Umjesto toga, uvijek su spremni izaći iz tišine kontemplacije u djela milosrđa u vrijeme koje je Bog odredio, kad god njihovo srce čuje riječ zapovijedi.”
  10. „Život svetih je kao zidarov visak kojim se provjerava okomitost zida. Kada se slave svetački blagdani, tada se kao viskom provjerava život vjernika. Slavimo, dakle, njihove blagdane tako da nam oni budu mjerilo naše moralne ispravnosti. Stoga je smiješno njihove blagdane slaviti obilnim jelom kada znamo da su oni osvojili nebo postom i pokorom.”