Početna stranica » Zlatna misa fra Perice Martinovića

Zlatna misa fra Perice Martinovića

184 pregleda

Pod geslom „Bog je ljubav; tko ostaje u ljubavi ostaje u Bogu i Bog u njemu (Iv 4,16) svoju Zlatnu misu - 50 godina svećeništva proslavio je u nedjelju, 7. kolovoza u svojoj rodnoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi u Bosanskoj Posavini fra Perica Martinović, svećenik Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

U prepunoj crkvi uz zlatomisnika je suslavilo 16 svećenika, a propovijedao je dr. fra Zvonko Benković, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. U prigodnoj homiliji dr. Benković je ukazao na važnost slavlja jubileja kroz povijest. „Slavimo danas i zahvaljujemo Boga što je našem zlatomisniku dao snage da kroz 18263 dana služi predano Bogu onako kako je on to znao“, naglasio je na početku propovjednik.

Zahvalio je vjernicima koji su svojom molitvom i na sve druge načine pridonijeli tom slavlju. „Vaši darovi za ovo slavlje pokazuju koliko ljubite svog zlatomisnika, koliko mu želite iskazati poštovanje i ljubav. Naš je jubilarac uvijek pronalazio vremena za čovjeka, za njegove brige, bio je s vama u radostima i žalostima. Dio je vaših života. Znao je dodirnuti vaše duše i srca i ispuniti ih. Bogu trebamo biti zahvalni za svaku misnu žrtvu i sakrament koji nam je zlatomisnik podijelio. Utjecao se on nebeskoj majci Mariji kojoj je predao svoje srce. Iako u mirovini aktivan je i na usluzi svim župljanima“, rekao je uz ostalo o zlatomisniku dr. Benković.

Čestitke zlatomisniku u ime je župe na kraju uputio gvardijan fra Mario Jurić.

Veselo je i raspjevano bilo poslije mise pred crkvom gdje su župljani zaigrali i zapjevali, a posebno su bili lijepi župljani odjeveni u narodne nošnje. Slavlje je do kasnih večernjih sati nastavljenu uz zajednički ručak pod velikim šatorom.

Fra Perica Martinović je rođen 21. listopada 1946. u Donjoj Mahali župa Tolisa od oca Ive i majke Kate rođ. Baotić. Osnovnu školu pohađao je u Donjoj Mahali i u Orašju, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Franjevački habit obukao je 14. srpnja 1965. U Kraljevoj Sutjesci 1966. položio je prve redovničke zavjete, a 1971. i svečane zavjete. Filozofsko-teološki studij završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 9. srpnja 1972. u Tolisi, gdje je 13. kolovoza iste godine slavio i svoju mladu misu.

Prvo svećeničko i pastoralno djelovanje započeo je kao duhovni pomoćnik u Sivši, a potom u Tolisi gdje je istodobno bio i samostanski vikar. Godine 1979. imenovan je gvardijanom samostana u Tolisi, a  sljedeće godine i župnikom. U tom je vremenu temeljito obnovio samostansku crkvu, umjetnine te glavni oltar s kipovima. Godine 1986. započeo je gradnju novoga samostana i iste godine zgradu pokrio.

Poslije devetogodišnjeg gvardijanstva u Tolisi bio je župnik u Gornjoj Tramošnici, gdje je sagradio župni stan. U tom je razdoblju obavljao i službu definitora svoje provincije. Od 1994. do 1998. vodio je ured karitativnog društva „Kruh sv. Ante“ u Zagrebu, a od 1997. gvardijan je u Franjevačkom samostanu sv. Ilije u Zagrebu. Od 2009. godine je u samostanu u Tolisi gdje obavlja službu župnog vikara i duhovnika.