Početna stranica » Zatvorena jubilarna 150. godišnjica dolaska sestara milosrdnica u BiH

Zatvorena jubilarna 150. godišnjica dolaska sestara milosrdnica u BiH

125 pregleda

U nedjelju, 14. studenog, svečanim misnim slavljem u sarajevskoj katedrali, a potom i prigodnim programom u prostorijama KŠC-a, svečano je zatvorena jubilarna 150. godišnjica dolaska Družbe sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog u BiH.

Euharistijsko slavlje, u koncelebraciji s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem, otpravnikom poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amauryem Medinom Blancom, generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađanom Ćosićem i još 20-ak svećenika, predvodio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

On je na početku, uputio pozdrav nazočnima te pozvao na zahvalnost i molitvu u prigodi ovog velikog jubileja za Družbu sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog. Misno slavlje okupilo je veliki broj vjernika, među kojima su bile brojne redovnice, ne samo milosrdnice, nego raznih redovničkih zajednica, a zanimljivo je kako je među okupljenim sestrama Sv. Vinka bio i znatan broj odjevenih u redovnička odijela kakva su nosile prve redovnice u BiH.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, nadbiskup Vukšić, uputio je prigodnu propovijed. Naglasio je kako okupljeni na ovoj svetoj misi u povodu 150. obljetnice dolaska spomenutih sestara imaju nakanu da se sa zahvalnošću sjete prije svega njih koje su, darivajući sebe, na ovim prostorima započele plemenito djelo kršćanske ljubavi i služenja svoje redovničke zajednice i katoličkih redovnica uopće. „Prema mišljenju ponajboljih poznavatelja crkvenoga socijalnog i karitativnog djelovanja, način života u Družbi kćeri kršćanske ljubavi bila je originalna i karakteristična novina Sv. Vinka jer je, u času kad je osnovana, ova Družba svojim načinom djelovanja započela posvema nov put redovničkoga života, nepoznat u crkvenom životu u prethodnom razdoblju. Naime, redovnice njegove zajednice nisu više, kao što je prevladavao običaj do tada, živjele zatvorenim životom u svojim samostanima, nego su se našle na putovima svijeta, da bi bile u službi osoba u potrebi tamo gdje su ljudi živjeli i gdje god su se nalazili”, naglasio je nadbiskup koadjutor te podsjetio na riječi Sv. Vinka: „Ljubav je veća od bilo kakvih propisa, i njoj mora sve težiti. Ona je uzvišena gospodarica, pa valja izvršavati što naređuje.”

Nakon svete mise koju je skladnim pjevanjem animirao ujedinjeni zbor sestara milosrdnica Sarajevske provincije, kojim je dirigirala s. Blanka Jeličić uz orguljašku pratnju s. Matee Krešić, u prostorijama Katoličkog školskog centra Sveti Josip na Mejtašu, u podne je upriličena svečana akademija.