Početna stranica » Franjevci Bosne Srebrene nastavljaju pomagati stradalima u potresu

Franjevci Bosne Srebrene nastavljaju pomagati stradalima u potresu

387 pregleda

Franjevci Bosne Srebrene u sklopu Karitativnog društva „Kruh sv. Ante” nastavljaju i dalje pomagati stradalima u potresu na Banovini. Nakon što je krajem lipnja ove godine donacijama Hrvata vjernika iz Australije izgrađena kuća obitelji Đure Plavljanića u selu Jošavica kod Petrinje, a zatim i kuća obitelji Ive Peraka u Glini, ovih dana započeli su radovi na izgradnji obiteljskih kuća Alojzija Tadića i Marina Vučka u Petrinji. Njihovi domovi u potpunosti su stradali u razornom potresu 29. prosinca 2020. te će ih franjevci obnoviti iz temelja do useljenja za što će biti izdvojeno oko 1.35 milijuna kuna.

Gradilišta je u ponedjeljak, 15. studenoga, blagoslovio sisački biskup Vlado Košić u nazočnosti provincijala Bosne Srebrene fra Joze Marinčića te voditelja i ravnatelja Društva „Kruh sv. Ante” u Zagrebu i Sarajevu fra Stipe Karajice i fra Petra Karajice.

Tom prigodom biskup Košić zahvalio je franjevcima na brojnim donacijama i svemu dobru što su zajedno s Caritasom Sisačke biskupije učinili za stradale na ovom području. Podsjetio je i kako suradnja s Bosnom Srebrenom traje od vremena nakon Domovinskog rata kada su preuzeli župe Vojnić i Gvozd, te kako je ovo samo nastavak dobre suradnje i brige za vjernike koja će ovim obiteljima omogućiti čvrst krov nad glavom.

Suradnju je pozdravio i provincijal fra Jozo rekavši kako su i sami u ratu u Bosni i Hercegovini prošli kroz brojne nevolje te znaju što znači izgubiti dom i živjeti od dobrote ljudi. Pozvao je sve ljude dobre volje da svoju kap dobrote ugrade u slap ljubavi, kako bi se mogle izgraditi ove kuće i vratiti osmijeh na lice ljudi koji su u ovoj nevolji izgubili svoje domove.

O brojnim karitativnim projektima „Kruha sv. Ante” progovorio je i fra Petar istaknuvši kako je ova udruga do sada obnovila oko 500 kuća u Bosni i Hercegovini u vremenima nakon rata, a trenutno traje obnova još desetak kuća u Konjicu. Brojnim donatorima bez kojih ovo ne bi bilo moguće je na kraju zahvalio fra Stipe, poručivši kako je to samo mali doprinos franjevačke ljubavi, blizine i solidarnosti za tračak nade i radosti ovim stradalim obiteljima.