Početna stranica » Zaštitnici trudnoće

Zaštitnici trudnoće

218 pregleda

Trudnoća je razdoblje koje kod većine žena izaziva mnoštvo različitih osjećaja, a vrlo se često javljaju stres i umor. U nastavku vam donosimo pregled svetaca zaštitnika svih trudnica kojima se možete utjecati i moliti im se za svoje dijete. Oni su zasigurno savršeni suputnici kroz svih devet mjeseci trudnoće.

Sveti Gerard Majella je jedan od svetaca zaštitnika trudnoće. Njegove čudotvorne molitve za majke s komplikacijama u trudnoći potaknulo je talijanske žene 18-og stoljeća da ga proglase zaštitnikom, a danas je zagovornik svim trudnicama za zdravu trudnoću.

Bojite li se spontanoga pobačaja, onda se obratite svetoj Katarini Švedskoj koja je zaštitnica žena kojima prijeti spontani pobačaj. Sveta Katarina je bila redovnica koja je tijekom 14-og stoljeća bila savjetnica ženama diljem Europe koje su doživjele spontani pobačaj ili su se borile s komplikacijama u trudnoći.

Zaštitnica bračnih parova s problemom neplodnosti je sveta Elizabeta. Ova svetica je u prvom stoljeću bila proglašena nerotkinjom, a anđeo Gabrijel joj je navijestio kako će u starosti postati majkom sv. Ivana Krstitelja.

Rođenje svetoga Rajmunda Nonata završilo je hitnim carskim rezom 1204. godine. Nakon smrti proglašen je zagovornikom i zaštitnikom primalja i liječnika, odnosno onih koji pomažu majkama pri porođaju djeteta.

Nakon što je otkrila da se tijekom trudnoće u njezinoj utrobi razvio tumor, sveta Ivana Beretta Molla je birala spasiti djetetov život i žrtvovati vlastiti. Godine 1962. je umrla nakon što je rodila zdravu kćerku Ivanu Emanuelu. Sveta Beretta je zaštitnica od komplikacija pri porodu.

Talijanski biskup sveti Erazmo umro je mučeničkom smrću 303. godine kada mu je izvađena utroba, te je postao zaštitnik kod bolova u trbuhu što uključuje i bolove kod trudova i poroda.

Sveti Louis i sveta Zelie Martin su zaštitnici bračnih parova, a bili su roditelji svete male Terezije. Posebnost ovoga bračnoga para je u tome što su oni prvi par modernoga doba koji su zajedno kanonizirani.

Zaštitnica nerođenih je Gospa od Guadalupe koja se 1531. godine ukazala Juanu Diegu noseći pritom crni pojas koji simbolizira prisutnost nerođenoga Krista u njezinoj utrobi.