Početna stranica » Zaleđeno Bajkalsko jezero

Zaleđeno Bajkalsko jezero

237 pregleda

Pored toga što je najdublje i najstarije na svijetu, Bajkalsko jezero koje se nalazi u Sibiru u azijskom dijelu Rusije sasvim je sigurno i jedno od najljepših jezera na svijetu – tijekom svih godišnjih doba, a pogotovo tijekom hladnih sibirskih zima

Sedmo u svijetu po veličini, staro oko 25 milijuna godina i duboko 1.624 metra, Bajkalsko jezero je i najveće (najveći volumen) slatkovodno jezero koje sadrži otprilike 20% svjetske ne smrznute površinske slatke vode.
Ovo jezero se smatra iznimno važnim za evolucijsku znanost, s obzirom da u njemu živi pregršt endemskih biljaka i životinja, od kojih se najviše izdvaja unikatni slatkovodni Bajkalski tuljan. Jezero je dom za više od 1085 vrsta biljaka i 1550 vrsta životinja od kojih je skoro 80% endemskih vrsta! Sama regija koja okružuje jezero ima oko 1.200 povijesnih, arheoloških i kulturnih spomenika, a oko 1000 spomenika je već stavljeno pod zaštitu države.

U drevnim kineskim tekstovima, ovo jezero je bilo poznato kao “Sjeverno more”. To previše i ne čudi s obzirom da je Bajkalsko jezero gotovo 640 km dugačko, 80 km široko, a u njega se ulijeva više od 300 rijeka – ali samo jedna, Angara, istječe iz njega.
Na pojedinim mjestima voda u jezeru je toliko čista da se često bez problema mogu vidjeti objekti koji se nalaze i do 40 metara ispod površine.

Gotovo pet mjeseci godišnje Bajkalsko jezero je prekriveno ledom. Tijekom procesa zamrzavanja, hladni valovi se razbijaju od obalu i pretvaraju u tirkizne ledene skulpture. Na različitim dijelovima jezera sloj leda može biti debeo od 5 cm, pa sve do 2 metra – dovoljno da preko njega pređu automobili (minimalno 30 cm). Između svibnja i lipnja led se počne topiti, a upravo u tim trenutcima Bajkalsko jezero postane magnet za turiste koji ovdje dolaze slušati prirodni orkestar nazvan “ledena glazba” – zvuk pucketanja leda i valova koji se nakon pet mjeseci ponovno probijaju na površinu.