Početna stranica » Održan XXI. Framafest

Održan XXI. Framafest

173 pregleda

Ovogodišnji Framafest održan je 27. listopada 2018. u Sarajevu pod geslom „Pjevajte mu, svirajte mu, propovijedajte sva njegova čudesa!” (1. Ljet 16, 9). Ovaj XXI. Framafest okupio je oko 1150 framaša iz 43 mjesna bratstva BiH, a među njima su bila i bratstva s područja Hrvatske i Albanije.

Okupljanje franjevačke mladeži započelo je na Bistriku, u crkvi sv. Ante Padovanskog gdje je služeno euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Josip Jukić, duhovni asistent Frame Kreševo u koncelebraciji s drugim duhovnim asistentima. Fra Josip se u svojoj homiliji  osvrnuo na Franjin život, te istaknuo kako je on Krista pronašao u malenima i potlačenima.

Potaknuo je framaše da žive i dijele svoju franjevačku radost, kako kroz njihove nastupe na Framafestu, tako i u njihovim župama nakon povratka. Euharistijsko misno slavlje svojim pjevanjem animirala je grupa „RiM“ iz Zagreba. Po završetku sv. Mise, okupljenim framašima obratio se fra Domagoj Šimić, nacionalni duhovni asistent Frame BiH nakon čega je uslijedila pauza do natjecateljskog dijela. Revijalni dio Framafesta održan je u Bosanskom kulturnom centru.

Program kojeg su vodili Marija Trogrlić i Dinko Periša započeo je prošlogodišnjom pobjedničkom pjesmom Frame Livno „Pjevam ti Bože”, a nakon toga Ana Ivković, framašica iz Livna otpjevala je himnu franjevačke mladeži „Pođimo zajedno” uz podršku okupljenih framaša. Uslijedio je potom natjecateljski dio. Na ovogodišnjem Framafestu nastupilo je 19 Frama, a o najboljim odlučivao je tročlani žiri u sastavu: Monika Miličević, Ivana Šaravanja i fra Josip Mihael Matijanić.

Framaši su imali priliku uživati u doista prelijepim izvedbama, kako pjevačkim, tako i scenskim, a vjerujemo da je žiriju po završetku zadnje izvedbe uistinu bilo teško proglasiti pobjednika. I dok je žiri računao, vijećao, zaključivao, framaše je ponovno animirala grupa „RiM” uz svima poznate stihove duhovne glazbe, pa je BKC tako na trenutak postao najviši i najljepši mogući krov s kojeg se slavilo Gospodina, s kojeg se čula slava Njegova imena, a ti zvuci odjekivali su u najveće dubine i dolazili do svake osobe u BKC-u te budili onaj osjećaj koji samo Bog možeš pobuditi. I tih nekoliko trenutaka mladi su zaboravili tko su, otkuda dolaze, bili su samo jedno – braća i sestre po Kristu.

Nakon revijalnog dijela, došao je i trenutak odluke. Nagradu za najbolji tekst osvojila je Frama Okučani s pjesmom „Dar vjere” dok je nagradu za najbolji scenski nastup osvojila Frama Međugorje. Zbor Frama Grada Zagreba s pjesmom „Neprocjenjiv” osvojio je nagradu za treće mjesto, nagradu za drugo mjesto s pjesmom „Jači si od svih” osvojila je Frama Posušje, a prvo mjesto pripalo je Frami Međugorje s pjesmom „Bog nas ljubi.” Potom su svi okupljeni imali priliku još jednom čuti pobjedničku pjesmu.

Na kraju, ostaje nam samo zahvaliti dragom Bogu na ovom predivnom danu i na tome što nas uvijek iznova okuplja da ga slavimo kroz pjesmu, molitvu i zajedništvo. To nam daje hrabrosti da živimo ljubav i pronalazimo savršenu radost u svakom susretu s braćom i sestrama. Hvala ovim mladim ljudima koji svaki put oduševe za Krista, oduševe za ljubav. 
Mir i dobro!

Dajana Brizić, područna tajnica Frame Bosne Srebrene