Početna stranica » Zaključena Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije

Zaključena Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije

142 pregleda

Na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije u srijedu, 8. prosinca svečanom sv. misom u sarajevskoj katedrali Srca Isusova zaključena je Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije, kako prenosi nedjelja.ba.

Euharistiju, koju su izravno prenosili BHT 1 i Radio Marija BiH, predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kardinal Puljić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju više od 75 svećenika, među kojima su bili: generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te generalni tajnik Sinode dr. Mario Bernadić.

Misi su bili nazočni članovi Skupštine Prve sinode koji su na svečanosti prije sv. mise u dvorani Svećeničkog doma VN-a uručili kardinalu Vinku „Završni dokument” kojega su izglasali 20. studenoga.

Na početku je kardinal Puljić podsjetio da se završna misa Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije slavi na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije koja je i suzaštitnica Vrhbosanske nadbiskupije. Naglasio je kako je 8. prosinca i nadnevak smrti sluge Božjega, prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, te potaknuo nazočne da se mole za njegovo proglašenje blaženim. Čestitao je i naslovnik Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća BDM Sestara Služavki Maloga Isusa. Podsjetivši kako se ova svetkovina zove i prvo čelo Božića, na kraju je zahvalio sudionicima Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Na kraju euharistije, koju su animirali združeni zborovi pod ravnanjem fra Emanuela Josića, kardinal je zahvalio svima koji su doprinijeli da se Sinoda dogodi te su nazočni zapjevali „Tebe Boga hvalimo”.

Podsjetimo, ovom sv. misom završen je dugogodišnji proces u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koji je započeo na svetkovinu Sv. Petra i Pavla daleke 2012. Kao što je rečeno za vrijeme svečane predaje „Završnog dokumenta” nadbiskupu Puljiću u Svećeničkom domu: sada je potrebno donijeti strategiju djelovanja za budućnost kako u praktičnom pogledu tako i u pravnom segmentu.