Početna stranica » Za one majke koje više nisu među nama

Za one majke koje više nisu među nama

407 pregleda

Kako se približava Majčin dan, mnogi razmišljaju kako da joj zahvale za dar života. No neki od nas neće moći susresti svoju majku osobno, jer ih je Bog pozvao sebi. Evo kako ipak obilježiti Majčin dan.

Moja majka umrla je 9. travnja. Iako je prošlo četiri tjedna od njezine smrti, još uvijek se dobro sjećam šoka koji sam osjetila. Gubitak majke do sad mi je najteže životno iskustvo. Svakoga dana prisjetim se da više nije sa mnom, ali gleda na mene s neba. Stoga iznosim četiri načina kako odati počast majkama koje više nisu s nama.

1. Napiši joj pismo

Svakoga sam dana razgovarala sa svojom majkom. Teško mi je što tih razgovora više nema. No umjesto da za tim žalim, ja joj povremeno napišem pismo. U tim pismima, s njom dijelim događaje koje doživim toga dana. Upitam je kako se osjeća i kakav je raj za nju. S njom dijelim sve stvari koje bih joj prenijela preko telefona.

Iako moja majka nije fizički prisutna, to ne znači da joj ne mogu reći sve što poželim. Za mene, njezin život nije završio kod njezina groba, nego je njezin život ondje tek započeo. Ona je sad u nazočnosti Spasitelja svijeta. Unatoč boli koju osjetim, ne mogu joj poželjeti bolje mjesto.

2. Budi s ljudima koji te podsjećaju na majku

Majčin dan je dan za odavanje počasti svim majkama. Bilo da su nazočne tjelesno ili duhovno, majke su zasigurno nešto vrijedno zahvale. Ovaj će Majčin dan biti prvi bez moje mame. I već očekujem da će me shrvati teški osjećaji, pa želim biti s ljudima koji me podsjećaju na nju.

Za Majčin dan, moja mama i ja uvijek bismo posjetile tri osobe: moju baku, rodicu Whitley i moju sestru. Zato ću toga dana ove godine izvesti ove osobe na ručak. Nas četiri dijelimo sudbinu – sve nas je voljela moja majka. Vrijeme koje ću provesti sa svojom rodbinom sve će nas podsjetiti na moju majku. Plakat ćemo i smiješiti se u sjećanje na nju. Također, voljela bih vidjeti kako je moja majka izgledala u očima ljudi koje je voljela. Često je najbolji podsjetnik na voljenu osobu slušanje tuđih sjećanja.

3. Provedi vrijeme s drugim ljudima koji su izgubili majku

Nitko ti ne može reći kako je to izgubiti majku, osim ako su to već doživjeli. Osjećaji koje ćeš imati, misli koje ti prolaze glavom i suze koje isplačeš može razumjeti samo onaj tko je to već proživio. Postoji nešto posebno u povezivanju s ljudima na temelju istog životnog iskustva. Koliko god gubitak majke bio težak, utjehu donosi susret s ljudima koji su doživjeli istu sudbinu.

Kad mi je umrla mama, gospođa Carol prešla je oko 1000 kilometara do mjesta sahrane. Pomogla mi je oko organizacije sahrane, bila mi je rame za plakanje i saslušala je moje žalovanje. Ona je znala kako se osjećam, jer je i ona izgubila majku relativno rano u životu.

4. Pogledaj mamine omiljene filmove ili serije

Neke od omiljenih serija i filmova koje je moja majka voljela gledati bili su Walker Texas Ranger, Gunsmoke, A Rage in Harlem i What’s love Got to Do with It. U znak sjećanja na brojne trenutke koje smo provele, zajedno gledajući ove filmove, ovog Majčinog dana želim sjesti u fotelju i uživati u nekim od naših filmova. Oni su nas zbližavali. Ponekad bih je znala nazvati i umjesto da je pozdravim, započnem razgovor s nekom od izjava iz filma. I ona bi odmah znala da sam to ja.

Bilo da je to čitanje dobre knjige ili izlet na mjesto koje je voljela, uvijek ću se moći sjećati svoje majke i svega što bi ona voljela činiti za Majčin dan. Svatko od nas ima poseban način kako se sjećati svoje majke i kroz suze se sjećati lijepih i sretnih trenutaka provedenih s njom.