Početna stranica » Villeneuve: “Još uvijek nije poznato ništa o uzrocima”

Villeneuve: “Još uvijek nije poznato ništa o uzrocima”

130 pregleda

Glavni arhitekt pariške katedrale Notre Dame Philippe Villeneuve izjavio je u utorak za francuski dnevni list Le Figaro kako krov ove katedrale, koji je prije dva mjeseca pogodio razoran požar, još uvijek nije siguran od konačnoga kolapsa. Trenutno traju napori oko učvršćivanja trenutne konstrukcije crkve, ali kako tvrdi Villeneuve, stručnjaci su imali sreće: „Imali smo sreće jer je zgrada čvrsta. No svod bi se već sljedećega tjedna mogao urušiti,”

Osim toga, prokomentirao je planiranu obnovu katedrale, s posebnim osvrtom na toranj koji je spajao središnju lađu i transept. „Ovaj toranj ne sam da moramo obnoviti, nego on mora biti identičan. Pogledajte katedralu u Kölnu. Njezin središnji toranj izgleda kao bradavica na gotičkoj građevini!”, izjavio je, misleći pri tom na veliko odstupanje u arhitekturi. Naime, nakon Drugoga svjetskog rata, 1950. godine obnovljen je središnji toranj, no u modernom arhitektonskom stilu, umjesto da se toranj renovira u autentičnom gotičkom stilu. „Ipak, ne odlučujem ja o tomu kako će izgledati obnovljeni toranj u Parizu. Francuska će vlada raspisati međunarodni natječaj”, objasnio je Villeneuve.

Potom je prokomentirao i uzrok požara, koji do danas nije sasvim razjašnjen. „Na gradilištu nije bilo nikakvih vrućih točaka. Meni još uvijek nije poznato ništa o uzrocima”, rekao je. Na pitanje o restauraciji krovišta katedrale, čiji je završetak predviđen za pet godina, odgovorio je: „Ako budemo radili metodično i ne pogubimo se u sumnjama, doista je moguće da katedralu obnovimo za pet godina.” Podsjećamo, radni plan obnove katedrale koji je načinjen prije požara obuhvaćao je period od 10 godina.

Villeneuve uz to je rekao kako se s pariškom katedralom urušio i dio njega. „Nekad budem na rubu suza. Moj je cijeli život bio svojevrsna priprema kako bih jednoga dana mogao raditi na katedrali. Ovaj je spomenik utisnut u mene. On je razlog zašto sam postao arhitekt”, istaknuo je.

Dana 15. travnja uočen je plamen na krovištu kora gotičke katedrale Notre Dame u Parizu. Ubrzo je požar zahvatio cjelovito krovište, načinjeno od stoljetnih drvenih greda. Više od 400 vatrogasaca gasilo je požar koji je nakon više sati lokaliziran. Spriječeno je da požar zahvati i monumentalne tornjeve na pročelju katedrale te ih konačno sruši. Odmah potom francuski je predsjednik Emmanuel Macron najavio kako će ova katedrala biti obnovljena za samo pet godina.