Početna stranica » Posljedica legalizirane eutanazije

Posljedica legalizirane eutanazije

206 pregleda

U Nizozemskoj je eutanazija zakonom odobrena osobama starijim od 17 godina. Jedna 17-godišnja Nizozemka, koja je patila od duševne bolesti, preminula je nakon što je dobila pravo na prekid vlastitoga života, navodi se u izvješću New York Posta.

Noa Pathoven, koja je patila od sindroma post-traumatskoga stresa i anoreksije, te koja je bila zlostavljana u svojoj 11-oj godini i tri godine kasnije silovana, preminula je prošloga tjedna izvršivši eutanaziju u vlastitome domu.

Prema izvješću New York Posta, njezini roditelji su joj odbili dati dopuštenje da to učini prije godinu dana kada je Noa imala 16 godina. U Nizozemskoj je eutanazija legalna od 2001. godine, a u dobi od 17 godina djeci više nije potrebna suglasnost roditelja za izvršenje samoubojstva.

Plan o izvršenju eutanazije Pothoven je objavila u postu na Instagramu napisavši: „Možda će ovo nekima biti iznenađenje s obzirom na moje objave o hospitalizaciji, ali ovo već dugo planiram i moja odluka nije nepromišljena. Idem dalje prema svome cilju i u roku od 10 dana ću umrijeti. Nakon godina borbe i samo borbe, istrošena sam. Na neko vrijeme sam bila prestala jesti i piti dok sam bila u bolnici, a nakon mnogih rasprava i procjena odlučeno je da me otpuste jer je moja patnja postala nepodnošljiva. Dišem, ali više ne živim.”

Dr. Gordon Macdonald iz organizacije Care not killing, britanske grupe koja se bori protiv legalizacije eutanazije, izjavio je kako je ovaj tragični slučaj bio neizbježni rezultat legaliziranih zakona o eutanaziji koji ne cijene ljudski život. „Ovo je šokantno, ali pokazuje što se događa kada ljudi odluče da za neke osobe više nema pomoći te im se uskraćuje potrebna zaštita i liječenje.”

Prema nizozemskim zakonima o eutanaziji, depresija je legitiman razlog za eutanaziju sve dok pacijent može dokazati da pati. Zakon dopušta liječnicima da pomognu samoubojstvo ako su ispunjeni sljedeći uvjeti: patnja pacijenta je nepodnošljiva bez mogućnosti poboljšanja te, sukladno tomu, pacijentov zahtjev za eutanaziju mora biti dobrovoljan i on mora ustrajati tijekom vremena (zahtjev se ne može odobriti ako je pacijent pod utjecajem drugih ljudi, psihičkih bolesti ili droge). Pacijent mora biti potpuno svjestan svoga stanja i mogućnosti te mora postojati konzultacija s najmanje jednim drugim neovisnim liječnikom koji mora potvrditi prethodno navedene uvjete. Eutanazija treba biti izvršena na medicinski prikladan način uz prisustvo liječnika i suglasnost roditelja za osobe mlađe od 17 godina.

Prema dostupnim podacima, u Nizozemskoj je 2017. godine bilo 6 585 smrtnih slučajeva uzrokovanih eutanazijom, prenosi Aleteia.