Početna stranica » Viđen sam, dakle jesam

Viđen sam, dakle jesam

133 pregleda

Česta uzrečica čuđenja moje pokojne bake bila je „Svega ima u Božjoj bašči”. Tako bi uvijek zaokružila teško shvatljive izjave i događaje, a koji ne bi bili vrijedni dodatnoga misaonoga truda. I meni samom to prvo padne na pamet za mnoge događaje i izjave koji najviše odgovaraju kategoriji provale, a kojima obiluje današnje umreženo moderno vrijeme.

Jednu takvu izjavu nedavno je javno izgovorio poznati bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović koji je ustvrdio: „Da je Isus Krist živ, on bi zabranio Thompsona.ˮ

Ljudi koji sve znaju i u sve se miješaju uvijek izazovu gore opisano čuđenje. Kako vjeruju da im je ogromna umna veličina, vlastita im osoba vrlo brzo postane pretijesna pa u njoj zahvate cijeli narod, koji, gle čuda, točno želi što i oni. Ima takvih na svim stranama svijeta pa i u našim redovničkim zajednicama. Nije jedini, ali je najsvježiji primjer takvoga promišljanja opet spomenuti Emir. U jednoj je emisiji na HRT-u, ničim izazvan, nabrojio pet bh. Hrvata za koje tvrdi kako bi ih svi Bošnjaci izabrali kada bi se kandidirali za predsjednika BiH. Dakle, kada Emir zna tko može biti predsjednik, onda to znaju svi Bošnjaci bez obzira što je na listu ubacio i dva katolička svećenika. Pošto je javno već ustvrdio da je mrtav Bog kojega ta dvojica još uvijek naviještaju („Da je Isus Krist živ…“), a oni ga izgleda do sada nisu uvjerili da je živ i da nije zabranio Marka Perkovića Thompsona kao što ne bi zabranio niti Emira Hadžihafizbegovića, bit će da je bio ozbiljan. Koliko god izgledalo čudno u BiH je već postalo normalno da svatko sastavlja svoje liste, počevši od one za kupovinu pa do liste za predsjednike države. Zato bih iskoristio ovu prigodu i dodao svoju listu od pet imena za predsjednika BiH, ali iz četvrte ustavotvorne komponente u BiH, a to je Međunarodna zajednica u narodu poznata kao stranci. U svih pet polja pišem samo jedno jedino ime: David Copperfield. Ne može nama više nitko pomoći s bonskim nego samo s mađioničarskim ovlastima.

Kraljevstvo za lajk

Ako bi netko pomislio kako bi sada trebalo nadugo i naširoko polemizirati s gospodinom Hadžihafizbegovićem, kojega smatram sjajnim glumcem i u umjetničkom smislu te riječi, grdno se vara. Radije se treba pozabaviti današnjim ružnim trendom ismijavanja i omalovažavanja svetoga i vjere, umjesto njegovim satelitima. Emir samo čini ono što čine svi oni koji pošto-poto žele da se o njima govori i piše: s vremena na vrijeme namjerno izjave nešto što uopće ne mora imati veze s razumom, a pogotovo ne s onim zdravim, što je već postalo opći trend koji definira današnje vrijeme. A oni koji nemaju ili ne znaju što (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]