Početna stranica » Velika Gospa u župi Rama Šćit

Velika Gospa u župi Rama Šćit

145 pregleda

U srijedu, 15. kolovoza 2018. godine, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, župa Rama Šćit proslavila je svoj patron. Svečano misno slavlje predvodio je fra Janko Ćuro, definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene i direktor Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi.

Na početku je riječi pozdrava i dobrodošlice izrekao župnik i gvardijan, fra Andrija Jozić nakon čega je uslijedilo misno slavlje.

Fra Janko je u svojoj propovijedi ukazao na temeljni aspekt Marijina života, a to je sloboda kao vrijednost duha. „Upravo je sloboda jedna od najuzvišenijih vrijednosti, ali samo onda kad se uz nju neraskidivo poveže odgovornost. A kako nema odgovornosti, sloboda se koristi za sve i svašta, a najčešće protiv nekoga ili nečega. Dovode se u pitanje sve vrijednosti: ljudske, vjerske pa i one prirodne“, upozorio je fra Janko. Potom je ukazao na Marijnu slobodu riječima: „Nama posebno blizak i autentičan primjer slobodnog života u vjeri jest Blažena Djevica Marija. Cijeli njen život pisan je živim slovima pouzdanja, vjere i ljubavi i kao takav je poruka i putokaz i našemu vremenu. Do dana današnjega, Marija u svim svojim intervencijama, zabrinuta kao najbrižnija majka za svoju djecu, neumorno usmjeruje, opominje, savjetuje i moli. Na kraju svoga obraćanja podsjetio je na riječi teologa Kierkegaarda koji je rekao da je vjera strast za nemoguće, te u tom duhu okupljeni ramski puk je ohrabrio da prihvate Božji dar milosti kojim će se zaputiti tamo gdje svojim snagama nikada ne bi mogli.

Misno slavlje je liturgijski animirao mješoviti župni zbor, a nakon mise uslijedilo je narodno veselje. Proslavi patrona je prethodila trodnevna duhovna priprava.

Velika Gospa se u ramskom kraju štuje od davnina, a zadnjih godina je prigoda i za susret Ramljaka, onih koji žive u svom rodnom kraju, ali i onih koji su raseljeni diljem svijeta.