Početna stranica » Velik broj zlostavljanih u svijetu sporta

Velik broj zlostavljanih u svijetu sporta

182 pregleda

Sveučilišna klinika u njemačkomu Ulmu objavila je nedavno kako u sportskim društvima i klubovima ima oko 200.000 slučajeva spolnoga zlostavljanja. A ipak se i danas vrlo malo o tomu govori. Potvrdila je to i sportska znanstvenica Bettina Rulofs iz Instituta za sociologiju i istraživanje „gendera“.

„U sportu ima posebnih faktora rizika koji olakšavaju zlostavljanje. Tijelo je puno prisutnije nego u drugim područjima djelovanja čovjeka. Osim toga postoje brojne izravne prilike za zlostavljanje – primjerice u svlačionici”, objašnjava Rulofs za kršćanski časopis Publik-Forum i dodaje: „Ponekad se dogodi da pojedini klubovi zaposle ljude bez stručne licence i bez posebne provjere. Oni koji budu zlostavljani često šute o činjenicama. Na taj se način stvara klima pogodna za prijestupe ove vrste koje mladići i djevojke uopće ne prepoznaju.”

Još jedan problem predstavlja krivo poimanje kolegijalnosti, jer prema Rulofs, postoji kriva slika jedne olimpijske obitelji u kojoj svatko pazi drugoga. Zaključuje stoga ovim riječima: „Posebno apeliram na sportske klubove. Još uvijek mali broj takvih klubova poduzima nešto protiv toga. Stoga predlažem školovanje trenera i uvođenje jasnih pravila. I pogled na djecu treba biti promijenjen – u središtu nikad ne smije biti sportski uspjeh, nego njihovo blagostanje.”