Početna stranica » Vatikanski kardinal pozvao na širenje “zaraze ljubavi”

Vatikanski kardinal pozvao na širenje “zaraze ljubavi”

103 pregleda

Kardinal Luis Antonio Tagle, predsjednik krovne organizacije međunarodnoga Caritasa i pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda, izjavio je tijekom homilije u nedjelju Cvjetnice kako pandemijsko širenje virusa mora proizvesti i pandemijsku „zarazu“ ljubavi. Zahvalio je pritom mreži Caritasa, globalnoj mreži udruženja 165 nacionalnih ustavnova, što rade na pomaganju siromašnima i pogođenima, da ne budu zaboravljeni tijekom krize koronavirusa.  

„Trebali bismo i mi prati svoje ruke, ali ne na Pilatov način. Mi svoje ruke ne možemo oprati od odgovornosti prema siromašnima, starijima, nezaposlenima, progonjenima, beskućnicima, doktorima i svim ljudima, stvorenjima i budućim naraštajima”, rekao je kardinal Tagle i dodao kako su zaposlenici i volonteri Caritasa, zajedno s njihovim obiteljima, u njegovim molitvama dok se naša društva suočavaju s ovim golemim izazovom.

Uz to je kardinal Tagle pohvalio župe u rodnoj Manili, koje podupiru siromašne zajednice. Mnogima pomažu i posebne „Postaje dobrote“ u organizaciji filipinskoga Caritasa. Radi se o posebnim štandovima na kojima ljudi mogu preuzeti namirnice i higijenske pakete uz obdržavanje karantinskih pravila.

S druge strane, Caritas u Indiji dostavio je više od 72 000 bočica desinfekcijskoga sredstva, preko 4 milijuna higijenskih maski i 64 000 setova za osobnu higijenu. U Italiji je Caritas uredio spavaonice za beskućnike i organiziranu pomoć starijima, između ostaloga putem posebne telefonske linije, a tu su i brojne javne kuhinje za potrebite. U mnogim drugim državama, uljučujući Armeniju, Ugandu i Ukrajinu, aktivirana je posebna telefonska podrška za sve ljude.

U Venezueli, gdje je već duže vremena prisutna teška financijska situacija, volonteri dijele hranu i higijenske setove po domovima. Međunarodni Caritas apelira neka se migrantima i izbjeglicama pomogne oko pristupa osnovnim potrebama, zbog toga što su oni u najvećoj opasnosti od zaraze. Osim toga, kardinal Tagle pozvao je ekonomski stabilnije zemlje neka otpuste dugove siromašnijima koje se bore s pandemijom. Proteklih je tjedana višekratno upitao javnost može li COVID-19 dovesti do jubileja u starozavjetnom smislu, kad bi svakih 50 godina bili otpušeni grijesi i na slobodu pušteni robovi. „To bi pomoglo siromašnim državama da upotrijebe svoje resurse da podrže lokalne zajednice umjesto da otplaćuju dugove koji su im pripisani. Mnoge države toliko novca troše na oružje i nacionalnu sigurnost”, podsjetio je, pozivajući neka se novac razdijeli za potrebe realnoga sektora, školstva, stanovanja i hrane.

Kardinal Tagle, podrijetlom Filipinac, trenutno je u izolaciji u papinskom učilištu Filipinaca u Rimu. Misu Cvjetnice proslavio je sa svećenicima koji su trenutno na studiju u glavnom gradu Italije, a prenošena je i na internetu putem live-streaminga. Podsjetio je i na to da je njegova obitelj pogođena pandemijom. Naime, dan ranije od koronavirusa preminuo je jedan njegov rođak u SAD-u koji je ranije imao rak.