Početna stranica » Smjernice za Veliki tjedan i Uskrs 2020. u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Smjernice za Veliki tjedan i Uskrs 2020. u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

194 pregleda

S obzirom na ograničenja uvjetovana pandemijom koronavirusa, Vrhbosanska nadbiskupija donijela je 1. travnja Smjernice za slavljenje obreda Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa 2020.

Smjernice potpisuju vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić i vrhbosanski nadbiskup koadjutor dr. Tomo Vukšić, a upućene su svim svećenicima, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije. U nastavku donosimo smjernice kao i popratne tekstove iz Vrhbosanskoga ordinarijata.

 

SMJERNICE VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE ZA VELIKI TJEDAN I USKRS 2020.

 

Draga braćo župnici i upravitelji župa! Draga braćo i sestre!

U skladu s općim smjernicama i prijedlozima Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata o slavljenju obreda Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa u vrijeme pandemije koronavirusa, a koji su objavljeni u dekretima od 19. i 25. ožujka 2020., mi, vaši pastiri, donijeli smo sljedeće odluke koje vrijede na području Vrhbosanske nadbiskupije:

Cvjetnica, obredi Velikog tjedna i svetkovina Uskrsa

1. Vinko kard. Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, i mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor, predsjedaju liturgijskim slavljima i obredima u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu prema sljedećem rasporedu i bez prisutnosti naroda:

– Cvjetnica, nedjelja, 5. travnja 2020. u 10:30 h;

– Misa posvete ulja, srijeda, 8. travnja 2020. u 10:30 h;

– Veliki četvrtak – Misa Večere Gospodnje, 9. travnja 2020. u 17:30 h;

– Veliki petak – Služba Muke Gospodnje, 10. travnja 2020. u 17:30 h;

– Velika subota – Vazmeno bdijenje, 11. travnja 2020. u 20:00 h;

– Nedjelja Uskrsnuća Gospodnjega, 12. travnja 2020. u 10:30 h.

2. Svećenici neka slave Cvjetnicu, obrede Velikoga tjedna i nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega u župnim crkvama, na način koji je propisan u Dekretu od 25. ožujka 2020., u vrijeme koje smatraju prikladnim i bez okupljanja naroda.

3. Svećenici neka, iznimno ove godine, ne dolaze na slavlje Mise posvete ulja u Sarajevu, ali neka na taj dan prate i duhovno sudjeluju u slavljenju Mise posvete ulja u Katedrali.

4. Svećenici će sveta ulja naknadno preuzeti u prostorijama Ordinarijata kada uvjeti za to budu bolji i prikladniji.

5. Neka se nakon zaziva br. 9 “Sveopće molitve”, koja se moli na Veliki petak, doda sljedeći zaziv “Za one koji pate u vrijeme pandemije”, koji je 30. ožujka 2020. za cijelu Crkvu  posebnim dekretom (br. 155/20) predložila Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, a koji ovdje prilažemo u prijevodu na hrvatski.

6. Neka se samostani i redovničke zajednice također pridržavaju općih uputa istoga Dekreta od 25. ožujka 2020.

Izravni prijenosi slavlja preko društvenih sredstava priopćivanja

7. Budući da se, zbog ograničenja okupljanja i kretanja osoba, liturgijska slavlja i obredi Velikoga tjedna slave bez okupljanja naroda, vjernici će sva liturgijska slavlja i obrede iz Katedrale u Sarajevu, zahvaljujući susretljivosti Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT), moći izravno pratiti na kanalima BHT1 i BHTHD (prijepodnevna slavlja) i na kanalu BHTHD (poslijepodnevna i večernja slavlja i obredi).

8. BHRT će najaviti raspored izravnih prijenosa liturgijskih slavlja i obreda iz Katedrale, i posebno obavijestiti krolom s informacijom neposredno pred početak pojedinog slavlja. Neka svećenici već sada obavijeste vjernike o tim izravnim prijenosima i potaknu ih da se na taj način duhovno uključe i sudjeluju u istim slavljima, obredima i molitvi iz vlastitih domova.

Posveta Vrhbosanske nadbiskupije Bezgrešnom Srcu Marijinu

9. U subotu, 4. travnja 2020. u 11:00 h, Vinko kard. Puljić, nadbiskup vrhbosanski, predvodit će molitvu Gospine krunice i litanije pred kipom Gospe Lurdske koji je 2017. godine prošao kroz sve naše župe, i tom prigodom obnoviti posvetu Vrhbosanske nadbiskupije Bezgrešnom Srcu Marijinu, s nakanom da je zaštiti u vrijeme ove teške kušnje koronavirusa.

10. Molitvu iz kapelice Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, osim na portalu nedjelja.ba, u izravnom prijenosu moći će se pratiti na Youtube kanalu nedjelja.ba te na istoimenoj Facebook stranici. Svi su pozvani pridružiti se ovoj molitvi, moleći također Posvetnu molitvu koju ovdje prilažemo.

Blagoslov jela za Uskrs

11. Budući da svećenici ne mogu obaviti blagoslov jela za Uskrs na uobičajeni način i u crkvi, neka se blagoslov obavi u obitelji kao kućnoj crkvi, i to na slijedeći način: Neka glava obitelji okupi na Uskrs obitelj oko stola na kojem je pripravljeno jelo za blagoslov. Nakon što se zajednički izmoli Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, glava obitelji uzme blagoslovljene vode i poškropi jelo, koje potom svi zajedno blaguju.

Druge odredbe:

12. Imajući u vidu nepredvidivost trenutne situacije u vezi sa koronavirusom, smatramo razboritim otkazati sljedeće događaje:

subota, 11. travnja 2020., tradicionalno uskrsno čestitanje svećenika, redovnika i redovnica grada Sarajeva Vinku kard. Puljiću, nadbiskupu vrhbosanskom;

ponedjeljak, 13. travnja 2020., tradicionalno uskrsno primanje Vinka kard. Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog, za predstavnike vjerskog, kulturnog, diplomatskog i društveno-političkog života u Bosni i Hercegovini;

srijeda, 22. travnja 2020., sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije;

subota, 2. svibnja 2020., ministrantsko zborovanje u Travniku.

13. Smatramo također razboritim odgoditi krizmena slavlja koja su bila predviđena u sljedećim terminima: 18., 19., 25. i 26. travnja 2020.

14. Slavlje drugih krizmenih slavlja u mjesecu svibnju i lipnju ovisit će o daljnjem razvoju pandemijske situacije, a župnici će biti pravovremeno obaviješteni.

U ovim teškim danima u kojima živimo, radi opasnosti prenošenja koronavirusa nije moguće da se kao Crkva i zajednica okupljamo i slavimo obrede Velikoga tjedna i svetkovinu Uskrsa. Zato ćemo ono što se slavi u crkvi, sada slaviti u obitelji. Obitelj je “kućna Crkva” ili Crkva u malom, i sada postaje, na neki način, nositelj crkvenog zajedništva i duha. Stoga potičemo sve naše obitelji da u danima Velikog tjedna i Vazmenoga trodnevlja u svojim domovima njeguju duh molitve, duh sabranosti, duh pučke pobožnosti, duh čitanja Svetog pisma. Na taj način, u svima nama će porasti povjerenje u Boga, osjetit ćemo Njegovu blizinu i radovati se uskrsnuću “Krista Isusa, nade naše” (1 Tim 1,1).

Na sve svećenike, redovnike, redovnice, vjernike laike i ljude dobre volje zazivamo Božji blagoslov i stavljamo vas pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije.

Zdravlje bolesnih, moli za nas!

 

POSVETA BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU CIJELE VRHBOSANSKE CRKVE

U VRIJEME KUŠNJE

Sarajevo, 4. travnja 2020.

 

Bezgrešna Djevice Marijo, Majko Isusova i Majko naša, Tvome bezgrešnom Srcu posvećujemo sve zajedno i svakog osobno u Vrhbosanskoj nadbiskupiji: kardinala, nadbiskupa koadjutora, umirovljenog pomoćnog biskupa, svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove i sjemeništarce, redovničke kandidate i kandidatice, očeve i majke, mlade i djecu, stare i bolesne, posebno zaražene koronavirusom, naše vojnike i policajce, sve ranjenike i bolesnike, izbjeglice i prognanike, političare i sve djelatnike u raznim staležima, medicinsko osoblje, humanitarne djelatnike, sve dobročinitelja i sve ljude dobre volje s kojima dijelimo ovo podneblje.

Ti si Majka naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Po Tebi zahvaljujemo dobrom Bogu za sve što proživjesmo i preživjesmo i što si svojim zagovorom očuvala naš opstanak na ovoj grudi. Prikazujemo  Ti svoju sadašnjost tako teško izranjenu, ne samo minulim ratom i nemilim poraćem, nego i sadašnjost punu neizvjesnosti i nesigurnosti zbog neuspostavljanja pravednog društva, i zbog nemile zaraze koja je zahvatila cijeli svijet.

Tvoj majčinski zagovor ispunja nas pouzdanjem da ćeš nas i ubuduće okupljati u svojim svetištima na području naše mjesne Crkve kao i u nacionalnim svetištima. Tu se okupljaju Tvoja djeca da mole Tvoj zagovor i da slave Tvoga Sina, kojemu si pridružena u nebeskoj slavi.

Izranjeni i raspršeni zakoračili smo nakon rata u materijalnu i duhovnu obnovu, pripremajući našu nadbiskupijsku Sinodu pod geslom: “Sve obnoviti u Kristu”. Posreduj kod svoga Sina da nam ulijeva izdržljivost u svim kušnjama, posebno u ovoj koja nas je zahvatila najezdom zarazne bolesti te odnosi brojne živote i ulijeva strah i nesigurnost. Pomozi nam svojim zagovorom da svi zaraženi i bolesni što prije ozdrave, da se ukloni svaki strah i neizvjesnost, da svi ranjeni mržnjom izliječe rane praštanjem i pomirenjem, da svi raspršeni se vrate u rodne krajeve. Isprosi svima veću spremnost na žrtvu kako bi naš narod opstao tamo gdje je nikao i obikao, rastao kroz vjekove.  Isprosi nam čvrstu nadu i pouzdanje u Boga da smjelo kročimo u ovim vremenima na ovim prostorima.

 Prikazujemo Ti sve ljude dobre volje koji istinu traže i naviještaju, za istinu svjedoče i ljubavlju je provode u djelo. Prikazujemo Ti na poseban način sve koji pokazuju solidarnost i razumijevanje u našim trpljenjima te spremnost na pomoć. Prikazujemo Ti sve dobročinitelje koji su nam pomagali da preživimo,  i još uvijek nam pomažu da obnovimo svoja obiteljska ognjišta i župe.  Prikazujemo Ti sve koji su dizali i dižu glas u obranu pravde, istine, slobode i života slabih i obespravljenih, koji se bore za dostojanstvo svakog čovjeka.

U Tvoje majčinsko Srce stavljamo sve patnje bolesnika, ranjenika, ožalošćenih te agoniju umirućih. Nadom ispuni sve očajnike, pridigni klonule duhom i sve koji su pritisnuti životnim križevima, posljedicama nepravde, neimaštine,  kušnje bolesti, posebno ove zarazne bolesti koronavirus. Prikazujemo Ti i one koji su u krizi vjere izgubili  pouzdanje u Boga zbog proživljavanja raznih kušnja.

Posvećujemo Ti svoju rodnu grudu, krvlju, suzama i znojem natopljenu, koju Domovinom zovemo.; Posvećujemo Ti sva poharana i opustošena obiteljska ognjišta, rastjerane župske zajednice, sva neobnovljena zgarišta. Posvećujemo sve svoje žuljeve i sav znoj, suze i strah  s našim mukama. Na osobit način Tvojoj majčinskoj skrbi predajemo zaboravljene roditelje i stare osobe, napuštenu djecu i mlade i sve o kojima nadležni ne vode brigu i za njih ne pokazuju zanimanje. Isprosi nam snagu Duha Svetoga da izdržimo životne kušnje, ustrajemo vjerni Bogu te postojano služimo Crkvi i svom ispaćenom narodu.

Dušo duše hrvatske, Isusova Mati, Sunce naših stradanja, ne prestaj sjati!

Primi ovu posvetu svih nas koji smo povezani u vjeri i molitvi. Izmoli nam kod svoga Sina potrebni blagoslov i mir kako bi u slozi i miru, u jednakopravnosti i postojanosti svjedočili da smo djeca Božja pod Tvojom moćnom zaštitom i zagovorom. Amen.

 

 

VELIKI PETAK MUKE GOSPODNJE

Sveopća molitva

 

9 b. Za one koji pate u vrijeme pandemije

Molimo za sve, koji trpe od posljedica sadašnje pandemije, da Bog Otac udijeli zdravlje bolesnima, snagu medicinskom osoblju, utjehu obiteljima i spasenje svim žrtvama koje su umrle.

Molitva u šutnji. Zatim svećenik:

Svemogući i vječni Bože,

sigurno utočište patnika,

samilosno pogledaj nevolje svojih sinova i kćeri,

koji trpe zbog ove pandemije;

bol olakšaj bolesnicima,

snagu daj onima koji se za njih brinu,

u svoj mir prihvati one koji su umrli

i, kroz cijelo vrijeme ovog iskušenja,

učini da svatko nađe utjehu u tvom milosrđu.

Po Kristu Gospodinu našemu.

O. Amen.

 

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenta

Dekret: U vrijeme COVID-19 (I)

 

U ovo teško vrijeme u kojem živimo zbog pandemije virusa Covid-19, i s obzirom na ograničenja zajedničkih liturgijskih slavlja u crkvi, prema uputama biskupa za njihove biskupije, na ovu Kongregaciju došli su upiti o neposrednoj proslavi svetkovine Uskrsa. Stoga se daju sljedeće upute s prijedlozima za biskupe. 

1. Datum Uskrsa. Uskrs je srce cijele liturgijske godine i nije samo jedna od svetkovina koja ima prednost pred ostalima. Vazmeno trodnevlje, budući da se slavi tijekom tri dana kojima prethodi korizma, a okrunjuje se svetkovinom Pedesetnice (Duhova), ne može biti prebačeno na drugo vrijeme. 

2. Misa posvete ulja. Uzimajući u obzir konkretnu situaciju u različitim zemljama, biskup ima mogućnost odgoditi ju za kasniji datum. 

3. Upute za Vazemeno trodnevlje. Gdjegod su civilne i crkvene vlasti donijele ograničenja, Sveto (vazmeno) trodnevlje mora biti slavljeno na sljedeći način:

Biskupi će dati upute, koje će potvrditi biskupska konferencija, tako da u katedralama i župnim crkavama, bez sudjelovnja vjernika, biskup i župnik mogu proslaviti liturgijska otajstva Vazmenog trodnevlja. Vjernici bi trebali biti obaviješteni o vremenu početka slavlja kako bi se molitvom, u svojim domovima, mogli pridružiti slavlju. U ovoj prilici, korisni su televizijski ili internetski prijenosi u živo (ne snimke).

Biskupska konferencija i pojedine biskupije pobrinut će se da se osiguraju materijali za obiteljsku i osobnu molitvu. 

Veliki četvrtak. U katedralama i župnim crkvama, gdje god za to postoji stvarna mogućnost, utvrđena od nadležnih, svećenici na župama mogu slaviti Misu večere Gospodnje. Iznimno na ovaj dan, svim svećenicima se daje dopuštenje da na prikladnom mjestu slave misu bez sudjelovanja naroda. Obred pranja nogu, koji je već dan na izbor, se izostavlja. Izostavlja se i procesija na kraju Mise večere Gospodnje, a Presveti Sakrament neka se čuva u svetohraništu. Svećenici koji nisu u mogućnosti slaviti Misu, molit će Večernju (usp. Liturgija časova). 

Veliki petak. U katedralama i župnim crkavama, gdje god za to postoji stvarna mogućnost, utvrđena od nadležnih, biskup ili župnik slavit će obred Muke Gospodnje. Za sveopću molitvu biskup će imati zadaću odrediti posebnu nakanu za bolesne, pokojne i za one koji se osjećaju izgubljeno ili prestrašeno (usp. Rimski misal, str. 187, br. 12). 

Uskrsna nedjelja 

Vazmeno bdjenje. Neka se slavi u katedralama i župnim crkavama, gdje god za to postoji stvarna mogućnost, utvrđena od nadležnih. Na početku bdjenja, ispušta se paljenje vatre, vazmena svijeća je upaljena, ispušta se procesija sa svijećom i odmah slijedi Hvalospjev vazmenoj svijeći. Zatim slijedi Služba riječi. U krsnoj službi zadržava se samo obnova krsnih obećanja (usp. Rimski misal, str. 226, br. 46). Slijedi euharistijska služba. 

Oni koji nemaju apsolutno nikakvu mogućnost da sudjeluju u Vazmenom bdjenju koje se slavi u crkvi, neka mole Službu čitanja za Uskrs (usp. Liturgija časova). 

Za samostane, sjemeništa i redovničke zajednice, odlučuje dijecezanski biskup. 

Izrazi pučke pobožnosti i procesije koje obogaćuju dane Svetoga (Velikoga) tjedna i Vazmenog trodnevlja, po sudu dijecezanskog biskupa mogu biti prebačeni na drugi prikladan dan, npr. 14. ili 15. rujna.

 

Po nalogu Vrhovnog Prvosvećenika, samo za 2020. godinu. 

Iz Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata,

19. ožujka 2020., svetkovina svetoga Josipa, zaštitnika Crkve

Robert kardinal Sarah, prefekt

Arthur Roche, nadbiskup i tajnik

 

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenta

Dekret: U vrijeme Covida-19 (II)

 

Imajući u vidu brzinu razvoja pandemije Covid-a 19 i uzimajući u obzir zapažanja koja su nam pristigla od Biskupskih konferencija, ova Kongregacija nudi ažurirane opće smjernice i prijedloge koje smo već dali biskupima u prethodnom dekretu od 19. ožujka 2020.

Budući da se datum Uskrsa ne može prenositi, u zemljama pogođenima bolešću gdje su predviđena ograničenja okupljanja i kretanja osoba, neka biskupi i svećenici slave obrede Svetoga Tjedna bez okupljanja naroda i na odgovarajućem mjestu izbjegavajući koncelebraciju i ispuštajući pružanje mira.

Neka vjernici budu obaviješteni o vremenu početka slavljenja na način da se mogu uključiti u molitvu iz vlastitih domova. Mogu biti od koristi i izravni prijenosi preko društvenih sredstava priopćivanja, neregistrirani. U svakom slučaju važno je posvetiti određeno vrijeme molitvi s posebnim naglaskom na Božanski časoslov.

Biskupske konferencije i pojedine biskupije neka ne propuste ponuditi pomagala kako bi pomogli obiteljskoj i osobnoj molitvi.

1. Cvjetnica. Proslava svečanog ulaska Gospodinova u Jeruzalem neka se slavi u nutarnjem dijelu crkava. U katedralama neka se prilagodi slavlje prema drugom načinu koju predviđa Rimski Misal, a u župnim crkvama i drugim mjestima treći način.

2. Misa krizme. Procjenjujući svaki konkretni slučaj u različitim zemljama, Biskupske konferencije mogu dati upute o eventualnom prijenosu na drugi datum.

3. Veliki Četvrtak. Obred pranja nogu, koji je ionako neobavezan, se izostavlja. Na kraju Mise Večere Gospodnje, neka se izostavi procesija i Presveto neka se čuva u tabernakulu. Taj dan iznimno se dozvoljava svećenicima mogućnost slavljenja Mise na odgovarajućem mjestu, bez okupljanja vjernika.

4. Veliki Petak. Biskupi će se pobrinuti da u Općoj molitvi dodaju posebni zaziv za one koji se nalaze u vrlo teškom stanju, za bolesne, za pokojne (usp. Rimski Misal). Čin klanjanja križu poljupcem neka se ograniči samo na služitelja.

5. Vazmeno bdijenje. Neka se slavi isključivo u katedralama i župnim crkvama. U krsnoj liturgiji neka se zadrži samo Obnova krsnih obećanja (usp. RM).

Sjemeništa i svećenički zavodi, samostani i redovničke zajednice neka se drže uputa ovoga Dekreta.

Pučke pobožnosti i procesije, koje obogaćuju dane Svetoga Tjedna i Vazmenoga Trodnevlja, prema prosudbi mjesnoga biskupa, mogu biti odgođene za druge prikladnije dane, npr. 14. i 15. rujna.

 

Prema nalogu pape Franje samo za ovu 2020. godinu!

Iz Ureda Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata

25. ožujka 2020., na svetkovinu Blagovijesti.

Robert kardinal Sarah, prefekt

Arthur Roche, nadbiskup i tajnik