Početna stranica » Učinite Božić jednostavnim i punim značenja

Učinite Božić jednostavnim i punim značenja

132 pregleda

Svake godine uvijek isto. Čim prosinac zakuca na vrata, nastane pravi stampedo. Većini ljudi je dosta te božićne jurnjave: te kupi ovo, kupi ono, zamotaj poklon ovako, zamotaj onako, piši čestitku ovome, piši onome. Zatim su tu različite školske priredbe i recitali, prigodna okupljanja na poslu, različite crkvene službe.

I kada sve to završi, osjećamo se iscrpljenima, istrošenih živaca, izmorena tijela. Na kraju se zapitamo: Čemu sve to? Sigurno većina vas može potvrditi ovo razmišljanje. U jednu ruku Božić bi trebao biti vrijeme mira, radosti i veselja. U drugu ruku njegovo planiranje i pripremanje može biti zastrašujuće i porazno. Za mnoge ljude Božić postane teret, a ne blagoslov. Ipak, to ne bi trebalo biti tako. Evo kako Božić učiniti jednostavnim i punim značenja:

 1. Podsjetite se što je pravi razlog blagdana. Lukino evanđelje kaže: Danas vam se u Davidovu gradu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. (Lk 2,11). Kristovo rođenje treba biti središnja misao i pokretač svih vaših djela u prosincu.
   
 2. Planirajte unaprijed. Bolje i to nego djelovati automatski, raditi isto svake godine. Okupite svoju obitelj i upitajte svakoga pojedinačno što biste uistinu željeli raditi i tko će što raditi. I sitno planiranje može puno toga učiniti kako bi se izbjegao praznični stres.
   
 3. Provedite dnevno pet minuta u šutnji. Budite mirni i znajte da sam ja Bog, kaže se u Svetom pismu. Dnevna šutnja pred Bogom može vas dovesti bliže Kristovu duhu.
   
 4. Pokažite duh domaćina. Neka vas inspirira onaj koji je otvorio svoje srce i štalu kako bi pomogao Josipu i njegovoj trudnoj ženi Mariji (Lk 2,7). Kao i spomenuti domaćin, pomozite nekome tko je za vrijeme blagdana u teškoj situaciji.
   
 5. Naučite nešto. Istražite povijest i pravo značenje božićnih simbola – svijeća, zimzelenog drveća, imele, božićnog vijenca i sl. Iznenadit ćete se kako malo toga znate o Božiću.
   
 6. Organizirajte se. Napravite listu onoga što biste trebali učiniti. Ako vam se učini da je toga previše – a sigurno jest – skratite listu do onoga najpotrebnijeg.
   
 7. Budite uljudni. Osobito prema prodavačima. Oni su često umorni i osjetljivi zbog dugog radnog vremena i nestrpljivih kupaca. Obraćajte im se ljubazno i uljudno. Oni će se osjećati bolje, a i vi s njima.
   
 8. Pokažite samilost prema neznancima. Propustite nekoga ako stojite u dugom redu za kupovinu, osobito ako ta osoba izgleda kao da je imala loš dan. U autobusu ili vlaku ustupite svoje mjesto osobi koja nosi puno prtljage.
   
 9. Zapamtite neki citat iz Svetog pisma. Postoje mnogi citati povezani s Isusovim rođenjem. Usredotočite se na njih i pokušajte ih zapamtiti. Npr: Veliča duša moja Gospodina; klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju (Lk 1,46-47), anđeoska pohvala: Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovima (Lk 2,14).
   
 10. Recite ne. Zaključite da je ispravno reći ne. Ne morate prihvatiti svaki poziv. Recite ne kako biste imali više vremena za sebe.
   
 11. Vježbajte. Velik broj frustracija, ali i kilograma dobije se zbog zanemarivanja tjelesnih vježbi. Otiđite u gimnastičku dvoranu, na džogiranje, otiđite u šetnju ujutro prije posla ili jednostavno izvedite djecu na sanjkanje (i uživajte gledajući ih kako se sanjkaju niz brijeg).
   
 12. Ne budite robovi. Umjesto da sve radite sami i cijeli dan provedete u kuhinji pripremajući veliki obiteljski ručak, pozovite ostale članove obitelji da vam pomognu. Dopuštajući drugima da sudjeluju i da vam pomognu, učinit ćete obiteljski blagdan radosnim i opuštajućim za sve.
   
 13. Pošaljite čestitku nekome u zatvoru. Popričajte sa svećenikom koji se skrbi o zatvorenicima i potražite neko ime i adresu. Dajte im do znanja da mislite na njih i da se molite za njih.
   
 14. Pijte više vode. Blagdanske praznike obilježavaju pića koja dehidriraju tijelo – topla čokolada, kava, gazirana pića i sl. Takva pića u sebi sadrže i neželjene kalorije. Nastojte piti više vode. Tijelo će vam biti zahvalno, a nećete puno dobiti na težini.
   
 15. U intimi svoga doma upalite svijeću svaki dan ili svaku večer i pomolite se. Kada god vidite plamen svijeće, sjetite se i pomolite za one koji su bolesni, povrijeđeni ili su u bilo kakvoj potrebi.
   
 16. Preskočite obrok. Nekoliko puta kroz prosinac preskočite obrok. Ovo jednostavno uzdržavanje od jela pomoći će vam da iskusite kako se osjećaju oni koji su primorani da gladuju.
   
 17. Budite pažljivi prema djeci. Božiću se najviše raduju djeca, a mnoga od njih su, ne svojom krivicom, siromašna. Budite pažljivi prema njima i darujte im nove ili korištene (ali ispravne) igračke i knjige.
   
 18. Neka vas okolnosti Isusova rođenja potaknu da pomognete drugoj djeci. Sjetite se da je Isus rođen u štali i da nije uživao blagodati koje su uživale druge obitelji. Poklonite dječju hranu, pelene, odjeću lokalnim organizacijama koje se brinu za obitelji u potrebi.
   
 19. Postite bar jedan dan. U mnogim zemljama svijeta postoji običaj posta na Badnju večer. To je zato što se noć prije blagdanskog slavlja slavi bdjenje za vrijeme kojeg se nikada ne poslužuje meso.
   
 20. Zahvaljujte. Sve što posjedujete dar je Božji: vaš život, obitelj, posao, vjera, zdravlje…
   
 21. Budite strpljivi. Blagdani vam pružaju mnoge prigode u kojima možete vježbati svoju strpljivost. Opustite se i budite strpljivi kada su velike kolone u prometu, dugački redovi, siromašna ponuda, prodavači grubi. Sjetite se da je strpljivost biblijska vrlina: Ljubav je strpljiva, piše apostol (1 Kor 13,4).
   
 22. Živite plodove Duha. Sveti Pavao nas podsjeća da su plodovi Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost (Gal 5,22). Živite i prenosite ove plodove na ljude koje susrećete u vrijeme blagdana.
   
 23. Oprostite. Otiđite do osobe koja vas je uvrijedila ili koju ste vi uvrijedili. Zamolite oprost i oprostite. Velike su šanse da ćete se oboje osjećati bolje, puno bolje.
   
 24. Proširite svoj pojam obitelji. Budite iznimno uključivi za vrijeme Božića. Uključite (u svoje obiteljske svečanosti i okupljanja) one koji ne mogu biti uz svoju obitelj ili nemaju obitelji da ju posjete. Budite posebno osjetljivi prema samcima i udovicama.
   
 25. Pjevajte. Nije važno znate li melodiju ili ne, čujete li božićnu pjesmu u svom autu na radiju, pjevajte sami. Bilo gdje da čujete božićne pjesme, pridružite se i pjevuckajte. Glazba je okrepljujuća snaga za iscrpljeni um i rastreseni duh.
   
 26. Molite za mir u svijetu. Nažalost, izbijaju mnogi sukobi diljem svijeta. Mislite na zemlje u kojima je izbio rat i molite za taj narod i za mir.
   
 27. Uživajte u veselju. Usred velikih blagdanskih aktivnosti zastanite na trenutak i uživajte u veselju. Da biste to učinili, morate postati što sličniji okruženju. Pogledajte okolo i vidjet ćete kako cvijeće, drveće, vjeverice i zvijezde izlaze i uživaju u svome bitku, kažu Frederic i Mary Ann Brussat u svojoj knjizi Duhovna pismenost. Cvijeće širi miomirise, drveće pleše sambu na povjetarcu, vjeverice izvode čudnovate akrobacije, a zvijezde sjaju na vedrini.
   
 28. Budite pažljivi. Budite vi oni koji će prvi od srca poželjeti čestit Božić svima koje sretnete.
   
 29. Čitajte božićne priče i pjesme. Postoji velik broj prekrasnih priča i pjesama o Božiću. Pronađite neke. Zatim ih čitajte i razmišljate nad porukom koju donose.
   
 30. Upamtite da Božić nije samo datum, nego i stanje duha. Dajte puno značenje svom blagdanskom slavlju tako što ćete božićni duh održati živim tijekom cijele godine. Živite po mudrosti blažene Terezije iz Kalkute koja je rekla: Božić je svaki put kada dopustiš Bogu da preko tebe ljubi druge.