Početna stranica » U sarajevskoj katedrali proslavljen Dan posvećenog života

U sarajevskoj katedrali proslavljen Dan posvećenog života

84 pregleda

Na Svijećnicu − blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu, u četvrtak, 2. veljače, u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova svečanom svetom misom proslavljen je Dan posvećenog života na razini Vrhbosanske nadbiskupije.

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić uz koncelebraciju kanonika Stolnog kaptola Vrhbosanskog mons. Pavu Jurišića, sudskog vikara Vrhbosanske nadbiskupije fra Šime Ivelja, kancelara Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladena Kalfića, ekonoma Vrhbosanske nadbiskupije preč. Vladimira Pranjića, generalnog tajnika Biskupske konferencije BiH mons. Ive Tomaševića i još 15-ak svećenika. 

Brojnim redovnicama raznih družbi pridružili su se bogoslovi iz sva tri bogoslovna sjemeništa u BiH koji su također asistirali kod oltara pod vodstvom vlč. Ivana Rake.

Najprije je kardinal Puljić blagoslovio svijeće te okupljenim redovnicama i redovnicima čestitao Dan posvećenog života, a potom je uslijedila procesija sa svijećama unutar crkve.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup u miru govorio je o 28. po redu Danu posvećenog života koji se slavi u sarajevskoj prvostolnici istaknuvši kako su svi vjernici posvećeni krštenjem, koje je najveće posvećenje, a nakon kojeg dolazi raspoloživost volji Božjoj, odnosno zavjeti koje su položili redovnici i redovnice. Stoga je kard. Puljić pozvao „vraćanju sebi, obećanjima, predanju i posvećenju”.

„Ova svijeća koju smo imali u rukama simbolizira svjetlo vjere zapaljeno u krštenju u svima nama, a onda smo tu vatru raspalili svojim osobnim predanjem. Zato je ovaj Dan posvećenog života, na svoj način, poziv da budemo vjerodostojni, ono što jesmo, Bogu posvećeni”, kazao je kard. Puljić upozorivši kako nas s tog puta danas može skrenuti duh vremena jer smo u opasnosti prilagoditi mu se. „Mi smo zabravili da nosimo Isusa i njega svjedočimo. On je put, njega slijedimo; idemo kroz ovaj život ususret ljudima otkrivajući smisao života u Isusu Kristu. Ali, da bismo u tom bili ustrajni, da nas ne razori duh svijeta, potrebno je čuti Isusa koji kaže: ‘učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca’. Jer, bez poniznosti nema vjere, a bez vjere nema ustrajnosti. Zato je važno učiti se toj poniznosti, malenosti”, objasnio je propovjednik primijetivši kako čovjeka današnjice često zna zavesti „trka” ovoga svijeta – „imati, potrošiti, uživati, nešto značiti – a to ništa ne znači ako nismo Božji. Zato ovaj dan posvećenog života kao da kaže ‘vrati se sebi, dok još imaš kome’.”

Nadbiskup u miru potom je govorio o strpljivosti kao prvom koraku prema ustrajnosti. „Trebamo prvo biti strpljivi sami sa sobom, svojim sklonostima, slabostima i navikama, a potom i u životu s drugima. Prvo s onima s kojima dijelimo našu svagdašnjicu. Jer, svatko od nas ima svoj križ, a i mi smo nekome križ, stoga treba biti strpljiv, a ta vrlina dolazi od ljubavi prema Isusu koji nas poziva da uzmemo svoj križ”, rekao je kard. Puljić istaknuvši kako će strpljivost dovesti do posvećenijeg života te viđenju svijeta oko sebe.

Ponovno je naglasio važnost današnjeg dana koji je ohrabrenje za istinsku gorljivost i radost u hodu za Isusom. Osvrnuvši se na iščekivanja starca Šimuna, vjernicima je na kraju svoje propovijedi postavio pitanje: „Što mi iščekujemo, imamo li duha starca Šimuna da iščekujemo Gospodina?” te pozvao da se iskoristi ovaj „dan izazova da budemo vjerodostojni, prepoznatljivi i gorljivi hodeći za Isusom”.

Nakon propovijedi redovnici i redovnice izmolili su molitvu obnove svojih redovničkih zvanja, a prinijeli su i darove: svijeću, hostije i vino. 

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića, a svetu misu uživo prenosio je Radio Marija.