Početna stranica » U Lepenici proslavljena sveta Ana

U Lepenici proslavljena sveta Ana

50 pregleda

U nedjelju 1. kolovoza 2021. godine, svečanom svetom misom u 11 sati, proslavljen je blagdan (vanjska proslava) svetih Joakima i Ane u Lepenici. Misno slavlje predvodio je fra Janko Ćuro, definitor Bosne Srebrene, u zajedništvu župnika fra Ivice Tomasa, gvardijana kreševskoga samostana fra Josipa Tomasa, misionara fra Ivice Perića i drugih svećenika.

U svojoj propovijedi fra Janko je rekao kako su životi svetoga Joakima i Ane proživljeni u krepostima vjere, nade i strpljenja. Istaknuo je kako su ta dva lika iz povijesti spasenja uzor strpljivosti današnjim vjernicima. U čemu se ogleda strpljivost u vjeri propovjednik je naglasio zaključivši:

„Biti strpljiv s drugim ljudima znači voljeti ih. Biti strpljiv sa samim sobom znači nadati se. Biti strpljiv s Bogom i strpljivo čekati Njegova obećanja, znači vjerovati. A upravo su vjera i strpljenje glavni razlozi da se još uvijek okupljamo na ovoj lijepoj lepeničkoj zemlji. Svi pokojni i živi fratri koji su ovdje bili, voljeli su ovo tlo i ljude, nadali se i radili za bolja vremena usprkos tome što je vrijeme u kojem su živjeli često bilo beznadežno. Isto su to činili i čine vaše majke, očevi, bake, djedovi i pradjedovi koji su strpljivo podnosili žegu dana i težinu života, kako bi vama i nama ostavili zalog svoje ljubavi. Sve su prebrodili jer su sve temeljili na vjeri da se Bog nikad nije iznevjerio u svojim obećanjima. Prihvaćali su sve što im je život donosio znajući da se bore i rade za one koje vole i tu se nisu željeli cjenkati sa životom. Da, znali su za koga ovdje rade, žive i umiru. Bože moj, znamo li mi danas? Znat ćemo samo onda ako se ugledamo na primjer sv. Joakima i Ane i ako poslušamo savjet svetoga Pavla, koji točno zna o čemu govori kad kaže: U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (Rim 12, 12).”

Nakon mise proslava je nastavljena u dvorištu župne crkve u Lepenici, a pučko slavlje uzveličali su članovi HKUD-a Bećarac iz Lepenice.