Početna stranica » Gospa od Anđela – Porcijunkula

Gospa od Anđela – Porcijunkula

372 pregleda

Danas Crkva, a osobito Franjevački red slavi blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkulu. Porcijunkula označava malu crkvicu u podnožju grada Asiza, u dolini plodne pokrajine Umbrije. Crkvica je posvećena Gospi, a bila je u vlasništvu benediktinaca s brda Monte Subasio. Nalazila se na malom komadu zemlje pa je nazvana Porcijunukula (lat. portiuncula – čestica, posjedić). Sveti Franjo osobito je ljubio ovu crkvicu jer su ga za nju vezali vrlo važni događaji.

Tu je na blagdan sv. Matije 24. veljače 1208. čuo Gospodinove riječi iz evanđelja po Mateju (10, 5 – 15), takozvani Isusov misijski govor kojim učenike šalje propovijedati. Kad je Gospodin „darovao Franji braću” kako on sam ističe, njihove prve nastambe formirale su se oko Porcijunkule. Benediktinci su stoga već oko 1210. taj mali posjedić s crkvicom, darovali Franji i njegovoj braći. Franjevci su iz zahvalnosti svake godine benediktinski samostan o blagdanu svetoga Benedikta darivali košarom punom riba.

Za crkvu Gospe od Anđela veže se i zgoda u kojoj je sv. Franjo bratu Leonu ispripovijedio priču o „savršenom veselju”. Tu je Franjo 1211./1212. prihvatio svetu Klaru koja je želeći ga nasljedovati pobjegla od svojih bogatih roditelja. Na tom mjestu održale su se i prve skupštine novoga Reda. Prvi kapitul održan je na Duhove 1217. godine kod Porcijunukule i tada je sveti Franjo poslao brata Iliju u Svetu Zemlju. Tim događajem utemeljene su franjevačke misije.

U crkvi Gospe Anđeoske, jedne noći 1216. godine Franjo je u žaru svoje zagovorničke molitve „hoteći sve ljude poslati u nebo” potpomognut molitvama Presvete Djevice, od Gospodina Isusa, izmolio Porcijunkuski oprost koji mu je kasnije u Perugi potvrdio papa Honorije III.

Kako nam svjedoče Franjini životopisi svetac je i svoju „sestricu smrt” dočekao na ovome mjestu: Kada je osjetio da je blizu kraj, zamolio je braću da ga „što žurnije prenesu” ovamo „da dušu preda Bogu ondje gdje je… prvi put savršeno spoznao put istine (1 Čel 108).”Tu je po svojoj želji da se suobliči umirućem Spasitelju, položen gol na zemlju, u ekstatičnom čeznuću za Bogom, dušu predao svome Stvoritelju. Prema želji pape Pia V. nad malom asiškom crkvicom podignuta je između 1569. i 1679. godine velebna bazilika s kupolom. Papa Pio X. uzdigao ju je na čast papinske bazilike s naslovom: „Majka i Glava svih crkava Franjevačkoga reda.”

O blagdanu Gospe od Anđela može se zadobiti potpuni oprost pod uvjetima koje propisuje Crkva: Pohoditi obližnju franjevačku crkvu, ispovijediti se i izmoliti Vjerovanje i Oče naš na nakanu Svetoga Oca.

Gospa od Anđela u Bosni Srebrenoj svečano se slavi u Gornjoj Tramošnici, Zabilju kod Nove Bile i Guberu kod Livna.