Početna stranica » U Izraelu pronađena 1 400 godina stara ploča s marijanskim natpisom

U Izraelu pronađena 1 400 godina stara ploča s marijanskim natpisom

128 pregleda

U blizini granice Izraela i Egipta ovih je dana pronađen nadgrobni spomenik s marijanskim natpisom star 1 400 godina. Cijela rečenica glasi – Blažena Marija koja je živjela besprijekorno.

Kako prenose izraelski mediji kamen je 9. siječnja pronađen u Nacionalnom parku Nitzana koji se nalazi usred pustinje Negev. Promjer mu je 25 cm i dio je nadgrobnoga spomenika. Pronašao ga je službenik za održavanje parka, a prema informacijama Izraelske uprave za starine, koja će proučavati ovaj nalaz, park Nitzana mjesto je velikoga značaja za istraživanje perioda na prijelazu iz bizantskoga u islamsko razdoblje u ovim krajevima.

Na ovome području postoje i tragovi mnogo starije ljudske djelatnosti. Već u 3. stoljeću prije Krista ovim je područjem prolazio važan trgovački put, a u 5. i 6. stoljeću Nitzana je imala vojnu tvrđavu, crkve, samostan i usputnu stanicu za kršćanske hodočasnike koji su išli na planinu Sinaj.

Novopronađeni nadgrobni kamen predstavlja jednu od mnogih povijesnih načina kršćanskoga štovanja Djevice Marije, a kao arheološki objekt istraživačima će pomoći pri identifikaciji granica kršćanskih grobalja u ovoj regiji. Također, ovo će pomoći i u ocrtavanju samoga naselja čije točne granice do danas još nisu utvrđene.