Početna stranica » Proslava sv. Antuna Pustinjaka na Petrićevcu

Proslava sv. Antuna Pustinjaka na Petrićevcu

133 pregleda

I ove smo godine proslavili naš drugi patron sv. Antuna Pustinjaka, opata. Samoj proslavi prethodila je trodnevnica koja nas je duhovno pripremila za našeg nebeskog zaštitnika.

Prvog dana trodnevnice sveto misno slavlje predvodio je fra Dujo Ljevar. Fra Dujo nas je u svojoj homiliji upoznao s likom i djelom sv. Antuna Pustinjaka te nam na jednostavan i lako shvatljiv način približio evanđelje dana koje govori o gubavcu. Nakratko se dotakao i događaja koji je bio prijelomna točka u životu sv. Ante.

Na drugi dan trodnevnice evanđelje dana protumačio je fra Ivo Orlovac, župnik u Barlovcima. Fra Ivo se u svojoj nadahnutoj homiliji  posebno osvrnu na dio u evanđelju: „Vlastan je sin čovječji otpuštati grijehe na zemlji.”

Misu uoči patrona, kao i misno slavlje same svetkovine predvodio je fra Robert Slišković, župni vikar u Kreševu. Homilija mise uoči svetkovine temeljila se na rečenici iz prvog čitanja koje nam donosi prorok Mihej: „S čime ću doći pred Gospodina?”

Kroz misna slavlja svetkovine odzvanjala je rečenica iz evanđelja: „Želiš li biti savršen, idi, prodaj što imaš.” Ova rečenica ne ostavlja utjecaj samo na nas danas, ona je ostavila duboki trag na sv. Antuna. Može se reći da je ona bila njegova prekretnica u životu.

Poslijepodnevnu misu svetkovine slavio je fra Anto Ivanović. U svojoj homiliji fra Anto je jasno progovorio o našim križevima i kako smo sami sebi najveći neprijatelji. O tome kako svatko mora nositi svoj križ fra Anto je govorio kroz kratku prispodobu.

Sva misna slavlja proslavljena su uz poštivanje epidemioloških mjera. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način pridonijeli proslavi našeg nebeskog zaštitnika.