Početna stranica » U Egiptu otkriveno 27 drevnih sarkofaga

U Egiptu otkriveno 27 drevnih sarkofaga

308 pregleda

Ukupno 27 antičkih egipatskih sarkofaga starih više od 2500 godina pronađeno je tijekom arheoloških istraživanja u mjesecu rujnu nedaleko od glavnoga grada Egipta. Otkriveni su na lokaciji koja je donedavno bila nepoznata, a pripada širem području mjesta Saqqara, koje je bilo mjesto ukopa ili nekropola za drevni grad Memfis, egipatsku prijestolnicu u doba Stare države Egipat. Novo nalazište otkriveno je na dubini od 11 metara ispod površine zemlje u jednomu drevnom bunaru. Jedini je ulaz u bunar mali otvor na površini zemlje, a stručnjaci još uvijek nisu razjasnili okolnosti pod kojima su sarkofazi položeni upravo ondje. Dakako, još je uvijek nepoznato tko je u sarkofazima sahranjen.

Početkom mjeseca rujna najprije je otkriveno 13 sarkofaga, ali je prije nekoliko dana službeno potvrđen pronalazak još 14 njih. Stručnjaci tvrde kako je ovo jedno od najvećih otkrića u povijesti arheologije. Na fotografijama snimljenim na arheološkoj lokaciji Saqqara vidljivo je kako su drveni sarkofazi bogato ukrašeni i vrlo dobro očuvani. Osim sarkofaga, koji su još uvijek zapečaćeni, što znači da nisu otvoreni od trenutka ukopa pokojnika, pronađeno je i mnoštvo manjih predmeta poput kipova tada omiljenih kućnih ljubimaca mačaka.

Podsjećamo, Saqqara je u ovom trenutku već ubrojeno na popis Svjetske kulturne baštine organizacije UNESCO. Također, proteklih godina u Egiptu se provode brojna arheološka istraživanja kako bi se otkrićima mogla oživjeti turizam koji je ondje inače snažan, ali je u znatnom opadanju. Krajem 2018. godine nedaleko od novoga nalazišta, kod stepenaste piramide u Saqqari, otkrivena je velika grobnica mumificiranih životinja. Među njima su bile mumificirane mačke, krokodili, zmije i ptice.

Najavljeno je kako će narednih dana i tjedana, dok budu trajala temeljita istraživanja, biti objavljeno više informacija i potvrđenih činjenica o podrijetlu novootkrivenih sarkofaga.