Početna stranica » 60 godina postojanja HKM Beč

60 godina postojanja HKM Beč

168 pregleda

U nedjelju 20. rujna vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić predvodio je svečano misno slavlje uz 60. obljetnicu postojanja Hrvatske katoličke misije u Bečkoj nadbiskupiji. Slavlje je organizirano u baroknoj crkvi Am Hof (hrv. na dvoru) u užem središtu grada Beča.

Župnik ove zajednice Hrvata u Austriji fra Josip Koren, inače svećenik franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, pozdravio je na početku slavlja sve okupljene vjernike. Tijekom misnoga slavlja kardinal Vinko izrekao je i prigodnu homiliju, a na kraju su uslijedili posebni pozdravi. Nastupili su predstavnik pastoralnoga vijeća HKM-a Pavo Lubar, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu mons. Tomislav Markić, prelat Bečke nadbiskupije vlč. Josef Weismayer te veleposlanik RH u Austriji Danijel Glučić.

Istoga dana otkrivena je i blagoslovljena spomenploča u sjećanje na ovaj jubilej, a podigli su ga zahvalni vjernici na čelu sa župnikom fra Josipom. Dan ranije, 19. rujna, vrhbosanski nadbiskup podijelio je u istoj crkvi sakrament potvrde, u dvije skupine – zbog epidemije koronavirusa.

Podsjećamo da je već 1912. godine u Beču osnovano dušobrižništvo za Hrvate, ali je ono bilo usmjereno prema Hrvatima Gradišća. Poslije Drugoga svjetskog rata, posebno pojavom prvih gastarbajtera, Hrvate više nisu mogli pastoralno opsluživati svećenici iz Linza. Godine 1960. nedaleko od franjevačkoga samostana u centru grada osnovan je i Hrvatski dušobrižnički ured, kasnije preimenovan u Hrvatska katolička misija. Posljednjih 50-ak godina Hrvati Beča okupljaju se u ranije spomenutoj crkvi Am Hof. Prvi dušobrižnici bili su hrvatski isusovci, a danas franjevci iz Zagrebačke provincije.

U kontekstu velike obljetnice za Hrvate u Austriji, vrijedno je spomenuti kako je ovoga mjeseca završena i izgradnja Hrvatskoga doma, i to u 23. kotaru grada Beča, iako je završetak uređenja bio planiran tek uz Božić ove godine. Ova se zgrada prostire na više od 2000 m2, ima dvije velike dvorane, uredske i multifunkcionalne prostorije. U tijeku su završni radovi poput uređenja okoliša.