Početna stranica » Jednostavne navike za zdravu duhovnost

Jednostavne navike za zdravu duhovnost

174 pregleda

Nedavno sam, sa šalicom kave u ruci, otpočela dan u stilu jednoga zombija. Prelistavala sam objave na Facebooku i zanemarivala mnoge obveze, kao primjerice da započnem obiteljsku jutarnju molitvu s djecom. U jednom trenutku na zaslonu mi se pojavio video s naslovom „Majka Tereza poučila me jednom triku da se približim Isusu”. Pozvala sam djecu da mi se približe, sretna što imam priliku proslijediti duhovnu uputu svoga duhovnika, jednoga svećenika s kojim se povremeno čujem, a nikad me još nije razočarao. Bio je to vlč. Gary Caster, dijecezanski svećenik katoličke biskupije Peoria u američkoj saveznoj državi Illinois.

Podijelio je iskustvo kojim je svoju sestru, koja je 30 godina bila udaljena od Gospodina, nastojao voditi na putu obraćenja. Dao joj je savjet neka kroz narednih 10 dana čini jednu malu stvar u svom životu. „Svakoga jutra, prije nego ustaneš iz kreveta, reci: Dobro jutro, Isuse!“ Objasnio je potom kako ga je tom triku prije 33 godine poučila Majka Tereza, jer je i ona to činila u svom životu. Pomoglo mu je to, kako tvrdi, da svaki dan usmjerava razgovoru s Bogom – srcem. „Primijetio sam promjenu samo zato što sam izjutra naglas izgovarao te riječi. Prije jutarnje molitve, prije tuširanja i brijanja, prije nego sam se spremao za taj dan. I već bih prije svega toga govorio sebi istinu o odnosu koji mi je u životu najvažniji, a to je moj odnos s Kristom. Rekao sam sebi – želim to činiti kroz 10 dana”, prenio je na svom vlogu.

Na videu je prenio i iskustvo svoje sestre koja ga je desetoga dana nazvala i rekla: „Ne mogu vjerovati da će nešto tako jednostavno imati takav utjecaj na mene.” Jer to što sebi posvješćujemo najvažniji odnos koji možemo imati s nekim, to je najbolje što nam se može dogoditi. A sve ostalo proisteći će iz toga, prenosi vlč. Gary Caster u dvominutnom klipu koji je objavila internetska stranica Franciscan media, prenoseći video sa svoga kanala na Youtubeu. Video kratkoga Casterova iskustva koji je na ovoj društvenoj mreži objavljen u svibnju 2018. godine do danas je prikupio gotovo 200.000 pregleda.

Zaključno vlč. Caster opisuje kako korak po korak usvajamo dobre navike koje će trajati cijeloga života. „Ja svakoga jutra činim samo pet jednostavnih stvari koje su postale moja navika. I na to potičem i druge. Jer ako pokušavate utisnuti Isusa, možda jednoga dana i dobijete rezultat. Ali ako Gospodin prirodno uđe u tvoj život, kroz naviku, ritam dana jedne osobe, onda duhovnost postane vrlo jednostavna.”

Konačno, ovaj sam video pregledala nekoliko puta. Želim u svom životu prihvatiti jednostavne zadatke poput ovoga. Navike koje će učiniti da moj duhovni život bude prirodan.