Početna stranica » Održan međunarodni seminar za voditelje crkvenih zborova

Održan međunarodni seminar za voditelje crkvenih zborova

297 pregleda

Od 18. do 20. rujna u Sarajevu je održan Međunarodni seminar za voditelje crkvenih zborova kojemu je nazočilo 18 polaznika iz BiH i Hrvatske. Seminar je održan na Franjevačkoj teologiji u sarajevskom naselju Nedžarići.

Kako je ranije bilo objavljeno, za potrebe ovoga seminara angažirani su predavači bili redovna profesorica na Odsjeku za dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Jasenka Ostojić, profesorica gregorijanskoga i liturgijskog kolegija na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu č. s. Domagoja Ljubičić te profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji fra Emanuel Josić.

Ranije je glavni organizator ovoga seminara fra Emanuel najavio kako će tijekom predavanja biti obrađene glavne tematske cjeline: Praktični rad s ansamblom, zatim upjevavanje, intonacija i fraza, liturgijsko sviranje, gregorijanski i liturgijski napjevi te liturgijski pristup odabira kompozicija za misno slavlje. Predavači su tijekom seminara s polaznicima podijelili različita iskustva i svoje vlastito znanje. Tako je primjerice profesorica Jasenka Ostojić svoja predavanja bazirala na teorijskoj pripremi sudionika te praktičnim rješenjima na konkretnim vokalnim primjerima.

„Kao profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i kao dugogodišnji voditelj i dirigent raznih zborova diljem BiH, promatrajući stanje na terenu, uočio sam veliku potrebu za organiziranjem seminara za voditelje crkvenih zborova. Naime, na našim župama crkvene ansamble vode ljudi kojima bi dobro došla kvalitetna pouka iz liturgijskoga crkvenog pjevanja. Kako bismo nadišli te zajednički pokušali otkloniti određene poteškoće u radu, načinu i pristupu vođenja crkvenih zborova, organiziran je ovaj dvodnevni seminar za sve one koji se bave crkvenom glazbom”, poručio je fra Emanuel.

Ekskluzivni intervju Svjetla riječi s prof. Jasenkom Ostojić, o glazbi koja je Svjetlo duše, pročitajte na ovoj poveznici. Intervju je objavljen u siječnju 2020. godine u broju Svjetla riječi s naslovom Glazba – Jezik duha

Prema riječima organizatora, polaznici ovogodišnjega seminara za voditelje crkvenih zborova izrazili su želju da se ovaj seminar održava i narednih godina i nisu krili svoje oduševljenje o bogato ponuđenim informacijama i znanjem. Po završetku seminara polaznicima su uručeni certifikati kao potvrda o sudjelovanju. Sam seminar podržali su članovi Uprave provincije Bosne Srebrene, zatim Franjevački medijski centar Svjetlo riječi na čelu s ravnateljem fra Jankom Ćurom.

Podsjećamo, fra Emanuel Josić (1990., Tuzla), svećenik franjevačke provincije Bosne Srebrene, mladi je profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. U srpnju ove godine diplomirao je najboljom ocjenom na Odsjeku za dirigiranje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. U tijeku svoga profesionalnog usavršavanja bio je i redovni student teologije i filozofije kao kandidat za svećenički red. Uz profesorsku službu, fra Emanuel također obnaša službe odgojitelja bogoslova i ekonoma u franjevačkom samostanu sv. Pavla u Nedžarićima.