Početna stranica » Tri kraljice sahranjene u bazilici svetoga Petra

Tri kraljice sahranjene u bazilici svetoga Petra

205 pregleda

Zanimljivo je kako su u vatikanskim grobovima pokopane tri žene koje nisu proglašene sveticama, a riječ je o tri kraljice: Christina iz Švedske, Matilda iz Canossa i Maria Clementina Sobieska.

Švedska kraljica Christina bila je simbol svoga vremena dok je trajala protestantska reformacija. Naime, otkako je prešla na kršćanstvo, predstavljala je veliku pobjedu za Crkvu. Osim toga, bila je primjer intelektualne slobode za žene svoga vremena. Autor njezine sjajne skulpture je Carlo Fontana.

Bernini je počastio kraljicu Matildu iz Canossa svojim radom posvećenim njoj i naslovljenim Čast i slava Italije. Matilda je bila snažna feudalna dama i gorljiva pobornica papinstva. Bila je obdarena izuzetnom snagom i značajnim vodstvom u vrijeme kada su se žene smatrale nižim činom. Hagiografi su je u to vrijeme smatrali prvakom vjere, a ona je dominirala svim talijanskim teritorijama sjeverno od papinske države.

Maria Clementina Sobieska bila je unuka poljskoga kralja udana za jednoga od pretndenata na englesko prijestolje u vremenu borbe između katolika i protestanata upravo za englesko prijestolje. Maria Clementina i njezin muž uvijek su branili katoličku vjeru, a stvari su se bile do te mjere zakomplicirale da im je papa Klement XI. morao pružiti zaštitu i utočište u Rimu.

Zbog svoga junaštva i primjera vjere, posmrtni ostaci ovih žena pokopani su na jednom od najvažnijih mjesta za katolike.