Početna stranica » O jubilejima – od papirnoga do paladijskoga

O jubilejima – od papirnoga do paladijskoga

428 pregleda

Svakoga dana brojni ljudi u svijetu slave obljetnice. Bilo da je riječ o rođendanima, obljetnicama braka ili ređenja, nekoga osobno važnoga događaja ili nečega što je važno za društvo u cjelini. Postoje posebni izrazi za obilježavanje značajnih datuma, a široj javnosti uglavnom su poznati nazivi za „okrugle“ obljetnice poput srebrnoga, zlatnoga ili dijamantnoga jubileja.

Inače, izraz jubilej koji se u velikom broju jezika, pa i u hrvatskom jeziku, koristi u značenju obljetnice, potječe iz hebrejskoga jezika. Jubilarna godina bila je svaka 50. godina (yovel) ili sabatna godina, tj. svaka 7. godina. Ove dvije stvarnosti pripisane su Biblijom, a tiču se vlasništva nad zemljom i robovima. Svake sedme godine tako bi zemljoradnici u Izraelu morali ostaviti svoju zemlju da se odmori i ništa na njoj ne sijati. A svake 50. godine, dakle u godini nakon sedam sabatnih sedmogodišta, robovi i utamničeni bili bi pušteni na slobodu, otpuštali su se dugovi, u čemu se posebno ogledalo Milosrđe Božje.

Premda se u židovstvu jubileji (50. obljetnice) više ne obilježavaju, u kršćanstvu je ova stvarnost preuzeta upravo kao znak Božanskoga milosrđa. Redovne jubilejske godine poput 2000. godine imaju poseban značaj u svjetlu praštanja grijeha. Papa Franjo odredio je uz to „neravnu“, odnosno izvanrednu Godinu milosrđa tijekom liturgijske godine 2015.-2016.

Što je onda s obljetnicama događaja koje nisu značajne kao srebrni ili zlatni jubilej? Imaju li takve godine svoje izraze? Dakako da imaju! Slijedi popis naziva za jubileje koje možete i vi uvesti u svoj svakodnevni život:

1 godina          Papirni jubilej
2 godine          Pamučni jubilej
3 godine          Kožni jubilej
4 godine          Laneni jubilej
5 godina          Drveni jubilej
6 godina          Željezni jubilej
7 godina          Vuneni jubilej
8 godina          Brončani jubilej
9 godina          Bakarni jubilej
10 godina        Aluminijski jubilej
11 godina        Čelični jubilej
12 godina        Svileni jubilej
13 godina        Čipkasti jubilej
14 godina        Bjelokosni jubilej
15 godina        Kristalni jubilej
20 godina        Porculanski jubilej
25 godina        Srebrni jubilej
40 godina        Rubinski jubilej
50 godina        Zlatni jubilej
60 godina        Dijamantni jubilej
65 godina        Safirni jubilej
70 godina        Platinski jubilej
75 godina        Paladijski jubilej
100 godina      Stoljetni jubilej, centenarij