Početna stranica » Teška vremena za vjeru? Bilo je i težih

Teška vremena za vjeru? Bilo je i težih

158 pregleda

Ono što se za današnja vremena može reći jest da su pred kršćane donijela nove izazove i drukčiju prijetnju. Granica između kršćanskoga i nekršćanskoga, između vjere i zablude, koja je prije bila oštra, jasna i razmjerno lako spoznatljiva, danas je često zamagljena i konfuzna

Jesu li za kršćane vjernike nastupila posebno teška vremena? Nisam siguran. Vremena jesu teška, ali bilo je i težih. Do prije samo dva naraštaja jugoslavenske su komunističke vlasti progonile svećenike i vjernike od kojih su mnogi zlostavljani i ubijeni. Ovih se dana prisjećamo života i smrti blaženoga Alojzija Stepinca. Uspomena se na njega često povezuje s teškim političkim prilikama pod kojima su Hrvati živjeli u Titovoj Jugoslaviji, ali ne treba zaboraviti da je on pretrpio mučeništvo zato što je među Hrvatima raspirivao žar vjere i čuvao jedinstvo Crkve, a ne zbog političkoga mišljenja. Svaki je Hrvat mogao izbjeći zlostavljanje, zatvaranje, gubitak posla i imovine prestane li pohoditi crkvu i prestane li djecu odgajati u duhu vjere. Mnogi su to i učinili. Ali mnogi i nisu. To su muževi i žene kojih se danas spominjemo sa zahvalnošću.

Ne tako davno dio je hrvatskih zemalja teško pritiskao turski zulum. Hrvatske su katoličke obitelji dan za danom živjele znajući da im se u bilo kojem trenutku na vratima može pojaviti Turčin i odvesti im dijete da ga više nikad ne vide. Kako je u to vrijeme bilo majkama i očevima ustajati ujutro ne znajući hoće li ili neće dočekati večer sa svom svojom djecom ili će koje od njih završiti u haremu ili u janjičarima, nikad nećemo saznati. Svaki je od njih mogao izbjeći agoniju takva življenja napuštajući vjeru otaca i prelazeći na islam. Mnogi su to i učinili. Ali mnogi i nisu. Iz današnjega očišta, kad je sveprisutna misao kako kršćani i muslimani štuju „istoga Boga”, nekome može biti začudno kako svi nisu potražili utočište u konverziji. Umjesto toga, ti su muževi i žene stisnuli zube, zavapili Ocu na nebesima i ostali vjerni utjelovljenom i uskrsnulom Spasitelju. Neka mi, dakle, nitko ne govori da su za kršćane došla posebno teška vremena prije nego što se prisjeti da su mu predci zbog vjere mogli u trenu ostati i bez glave i bez djeteta.

Izazovi novoga vremena

Ono što se za današnja vremena može reći jest da su pred kršćane donijela nove izazove i drukčiju prijetnju. Granica između kršćanskoga i nekršćanskoga… (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]