Početna stranica » Svečano proslavljen patron župe i svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju

Svečano proslavljen patron župe i svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju

139 pregleda

U jednom od najstarijih i najvećih hodočasničkih te zavjetničkih mjesta u BiH – Podmilačju, u petak, 24. lipnja, svečano je proslavljen patron župe i svetišta Sv. Ivana Krstitelja.

Već u ranim jutarnjim satima hodočasnici su imali priliku za ispovijed, a mise su slavljene u 6:30, 7 i u 8:30 sati.

Središnje misno slavlje s molitvama za bolesnike počelo je u 11 sati, a predvodio ga je fra Zdravko Dadić, novoizabrani provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene. U koncelebraciji je, uz podmilačkog župnika i čuvara svetišta fra Filipa Karadžu, bilo još 20-ak svećenika, dok su u asistenciji kod oltara bili franjevački đakoni i bogoslovi.

Okupljenima se najprije obratio župnik Karadža, pozdravivši nazočne, poglavito hodočasnike: „one radosne i tužne, i ljude kojima su tereti života postali preteški, one od kojih su svi odustali – sve preporučam milosnom zagovoru Sv. Ivana Krstitelja.”

Sličnosti s Isusom

Misnom slavlje nazočio je iznimno veliki broj vjernika, među kojima su bile i brojne redovnice, bogoslovi, predstavnici državnih i civilnih vlasti kao i predstavnici drugih vjera.

Uvodeći u misno slavlje fra Zdravko je kazao kako je najljepši mogući pozdrav upravo ovaj „da Gospodin bude s nama – ljubav njegova i da nas prati Duh Sveti”.

Prije svetopisamskih čitanja pristupilo se blagoslovu vode i škropljenju okupljenog naroda.

Nakon naviještenoga evanđeoskog odlomka, propovjednik je u prigodnoj homiliji najprije kazao kako se ovdje okupila zajednica vjernika koja želi svojom molitvom, svojom pjesmom, svojom sabranošću slaviti Boga. Potom je podsjetio na legendu Cherokee Indijanaca o tomu kako u svakom čovjeku postoje dva vuka… „I mi kršćani koji imamo sakramentalnu milost nismo bez napasti da u našem životu pobijedi ovaj drugi vuk koji u sebi nosi nemir. I zato danas, dok slavimo svetkovinu Rođenja Ivana Krstitelja – uz Blaženu Djevicu Mariju, Gospodina našega Isusa Krista – on je jedini kojemu slavimo zemaljski rođendan. Crkva slavi dane rođenja za Nebo onih koje smo proglasili blaženima i svetima (…) O Ivanu govore sva četiri evanđelja. To je jako važno – očito je riječ o važnoj osobi toga vremena, koja je bila povezana s Isusom. Ivanov život dodiruje se s Isusovim životom; isto tako se Ivanovo rođenje dovodi u vezu s Isusovim rođenjem i Isusovim djelovanjem”, podsjetio je provincijal Dadić.

„Pola sata za Boga”

U nastavku se osvrnuo na Ivanovu poniznost u naviještanju Isusa: „Ja mu nisam dostojan odriješiti niti remenja na obući”. „Zašto je to tako kod Ivana? – Zato što Ivan ima prostora za molitvu, a u toj molitvi mu govori Bog. Sve više danas možemo susresti ljude koji nemaju vremena za molitvu. Neki kažu da imaju drugačiji način na koji izražavaju svoju povezanost s Bogom. Nema katolika, braćo i sestre, koji barem pola sata ne odvoji za molitvu u danu za susret s Bogom. Onda takav čovjek može i mora čuti što mu to Bog govori (…) Čovjek doista ne treba biti velik – velik treba biti ako će oprostiti drugome; ako će uvijek iznova davati mogućnost drugome; ako će blago primiti drugoga – pa ako treba i ukoriti ga; u konačnici ako će biti milosrdan”, poručio je, između ostalog, fra Zdravko.

Pri kraju svete mise, koju je skladnim pjevanjem animirao zbor pod ravnanjem maestra fra Emanuela Josića, župnik Karadža pročitao je župne obavijesti te uputio riječi zahvale.

Tomu se pridružio i provincijal Dadić istaknuvši kako su u Podmilačju već dva dana franjevački bogoslovi kojih, kako je rekao, nema puno, ali su silnu energiju utrošili da se ondje sve događa – oko oltara i na ovom prostoru – onako kako Bog zapovijeda. „Tu su i naši đakoni koji će za nekoliko dana reći svetu misu (…) Sve nas je manje (…) Ovo je trenutak u kojemu želim vama – dragi očevi i majke – staviti na srce da odgojite još neko dijete koje će moći svoj život ostvariti kao svećenik, redovnik, pa i franjevac. Negdje je to važno za život naše zajednice, ovdje u Bosni i Hercegovini, za Crkvu, za naš hrvatski narod”, poručio je provincijal fra Zdravko Dadić.

Na kraju spomenimo kako Svetište Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju danas slovi kao najveće nemarijansko svetište katolika u BiH. Mnogi vjernici mole za zagovor moćnom zaštitniku Sv. Ivanu, i pri tome dolaze u Podmilačje i pješice i bosonogi. Određeni broj njih proputuje desetine kilometara – preko cesta i planina – kako bi došli u svetište, a drugačije nije bilo ni ove godine.

Misno slavlje uživo je prenosila Radiotelevizija Herceg-Bosne i Radio Marija BiH.