Početna stranica » Sve više slučajeva potpomognute smrti u Belgiji

Sve više slučajeva potpomognute smrti u Belgiji

122 pregleda

Od 2002. godine u Belgiji je pod određenim uvjetima dopuštena aktivna potpomognuta smrt, a od 2014. godine to vrijedi čak i za djecu. Proteklih dana u javnost je puštena statistika o ovom pitanju, iz koje se može iščitati i prosječna starost onih koji traže potpomognutu smrt, odnosno potpomognuto samoubojstvo.

Kako izvještava novina Le soir u prošli četvrtak, broj potpomognutih smrti u Belgiji lagano raste. Godine 2018. ukupno je takvih slučajeva bilo 2357, dok je godinu ranije broj bio 2309. Ukupno je približno 2 % svih slučajeva smrti upravo takvih, potpomognutih. U izvještaju se navodi i to da je 67,1 % osoba koje traže „uslugu“ potpomognute smrti bilo starije od 70 godina.

Nadalje, tvrdi se u izvještaju, većina pacijenata navelo je kao razlog traženja potpomognute smrti teške i neizlječive bolesti. Tek 2,4 % slučajeva kao razlog je navelo duševnu bol i patnju.

U protekloj, 2018. godini nije zabilježen nijedan slučaj potpomognute smrti u maloljetnika, za razliku od prethodnih godina. Naime, Belgija je do ovoga trenutka jedina država u svijetu u kojoj i djeca koja boluju od neizlječivih bolesti mogu pristupiti potpomognutoj smrti ukoliko oni to mogu procijeniti i izričito zahtijevaju. Želju djeteta potom više stručnjaka mora potvrditi, a i roditelji moraju dati suglasnost. U Nizozemskoj pak moguće je tražiti potpomognutu smrt za djecu stariju od 12 godina i neizlječivu novorođenčad. Za obje ove europske zemlje vrijedi zakon o potpomognutoj smrti s početka ovoga tisućljeća.