Početna stranica » Sve upućuje na priznavanje Međugorja

Sve upućuje na priznavanje Međugorja

164 pregleda

Međugorje, bosansko-hercegovačko hodočasničko mjesto, svake godine privlači oko 2,5 milijuna vjernika, no još uvijek nije službeno priznato. Što se tiče papinskoga poslanika Hosera, to bi se uskoro moglo promijeniti.

Njemački katolički informativni portal katholisch.de objavio je kako papin izaslanik za Međugorje mons. Henryk Hoser računa s vatikanskim priznavanjem marijanskih ukazanja koja su se ondje navodno dogodila. „Sve upućuje na to da će ukazanje biti priznato, možda već ove godine”, rekao je varšavski nadbiskup Hoser za poljsku novinsku agenciju KAI tijekom prošloga vikenda.

Svakodnevna ukazanja

Kongregacija za nauk vjere po njegovim je riječima dokumentaciju o ukazanjima Majke Božje već predala Državnom tajništvu Vatikana. Izjavio je kako bi bilo teško vjerovati da šestero vidjelaca laže već 36 godina i kako podržava prijedlog Povjerenstva za istragu Međugorja iz 2014. da se prva ukazanja priznaju autentičnima.

Naime, od lipnja 1981. u Međugorju se događaju svakodnevna marijanska ukazanja, njih 40.000 ukupno. U Katoličkoj Crkvi vode se rasprave o njima, a Vatikan ih još uvijek ne priznaje. Posebno je sumnjičav mjesni ordinarij mons. Ratko Perić. No o mogućem priznavanju odlučit će papa Franjo. U veljači ove godine imenovao je posebnoga izaslanika za Međugorje, kako bi ovaj tamo mogao istražiti stanje u pastoralu i potrebe hodočasnika. Nadbiskup Hoser izjavio je u razgovoru za KAI kako u Međugorju sve ide u pravomu smjeru. Njegova zadaća, kako kaže, nije bila da „zatvori Međugorje”. Izjavi je također da je Međugorje jedno od najživljih mjesta molitve i obraćenja u Europi, da ondje postoji zdrava duhovnost i da redovnici toga mjesta sprječavaju turističke elemente, a nitko u ovo hercegovački selo ne dolazi kako bi zadovoljio svoju znatiželju. Također, rekao je kako bi vjernicima svoje biskupije mogao preporučiti hodočašće u Međugorje.

Svake godine u Međugorje dolazi oko 2,5 milijuna vjernika iz cijeloga svijeta. Dugo vremena nisu bila moguća službena hodočašća s biskupima. No kako kaže Hoser, već su četiri kardinala, mnogi biskupi i tisuće svećenika na putu u Međugorje pratili svoje vjernike, premda biskupije i župe službeno nisu organizirali hodočašća. No skupinama vjernika to nije zabranjeno.

Papin stav odlučujući

U svibnju ove godine papa Franjo je izvještaj Povjerenstva za Međugorje ocijenio odličnim. Istovremeno je višestruko iznosio ironične stavove kako on Blaženu Djevicu Mariju ne smatra ravnateljicom poštanskoga ureda, koja svakog dana u određeni trenutak šalje poruku.

Dana 24. lipnja 1981. prvotno je troje djece pastira izvijestilo o ukazanjima Majke Božje. Sutradan se ona ukazala pred još troje djece. Šestero vidjelaca otad primaju redovita ukazanja, do danas ukupno oko 42 tisuće. Naknadno su izvještavali i o Gospinim porukama, a poruke su potaknule nepresušnu bujicu hodočasnika u ovo mjesto.