Početna stranica » Sve ljetne opasnosti

Sve ljetne opasnosti

148 pregleda

Kako spriječiti sve ljetne opasnosti?

Opekline

Opekline su posljedica nedovoljne zaštite od sunca i predugog izlaganja sunčevim zrakama kada su one najjače. Djetetu ćete pomoći tako da ga okupate u mlakoj vodi, a opekline prekrijete hladnim oblozima. Da smanjite osjećaj pečenja i boli, a ponekad i povišenu tjelesnu temperaturu, najbolje je dati lijek na bazi paracetamola. Na tržištu je i niz gelova koji kožu hlade i donose olakšanje malom djetetu.

Sunčanica

Sunčanica je najčešće posljedica duge igre na plaži bez odgovarajuće zaštite ili predugog izlaganja dojenčeta suncu bez kapice. Dolazi do edema mozga pa će veće dijete patiti od glavobolje dok će manje dijete biti izrazito uznemireno uz visoku temperaturu, povraćanje i dehidraciju.

Prva pomoć je smještaj djeteta u zamračenu, klimatiziranu prostoriju, stavljanje hladnih obloga na glavu, davanje sredstva za uklanjanje temperature i glavobolje (paracetamol, ibuprofen). Važno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu (hladni čaj, voda), a ako se djetetovo stanje ubrzo ne stabilizira treba ga što prije odvesti liječniku.

Toplinski udar

Dojenčad i mala djeca posebno su sklona ovom poremećaju u okolnostima kada su izložena visokoj temperaturi i vlazi uz neprikladnu odjeću (sintetičku). Toplinski udar najčešće pogađa djecu u automobilu za vrućih dana kada je hlađenje neadekvatno. Znaci toplinskog udara su bljedoća, hladna koža te ubrzano disanje i bilo. Dijete je potpuno iscrpljeno i malaksalo.

Stanje je vrlo ozbiljno i može dovesti do gubitka svijesti. Prva pomoć zahtijeva hlađenje djeteta (hladni napitci, kupanje, umatanje u hladnu plahtu), a potom posjet liječniku.

Ubodi insekata

Na mjestu uboda obično dolazi do reakcije toksične prirode, a u osjetljivih osoba javljaju se alergijske reakcije. Pčele i bumbari ubadaju kada su uznemireni. Na mjestu uboda pčele ostaje žalac s mjehurićem otrova iz zatka kukca. Otrov se postupno oslobađa uzrokujući lokalne ili opće simptome. Zbog toga se savjetuje što prije ukloniti pčelin žalac. Ose i stršljeni ne ostavljaju žalac. Ovi insekti su agresivni i napadaju čak i kada nisu uznemireni. Otrovi tih insekata sadrže kemijski aktivnije tvari, pa su alergijske reakcije teže. Posljedica je otežano disanje, a u najtežem obliku dolazi do gubitka svijesti.

Prva pomoć uključuje stavljanje leda ili hladnog obloga na mjesto uboda. U slučaju alergijske reakcije treba što prije kontaktirati liječnika. Kako to spriječiti: najbolje je djecu odijevati u bijele i svijetle tonove boje pijeska, izbjegavati žarke tonove i uzorke cvijeća, ne puštati ga bosonogog po travi te izbjegavati jake mirise, kao i nagle, brze pokrete.

Ozljede

Boravak u prirodi, sloboda kretanja te brojne sportske aktivnosti imaju za posljedicu i različite ozljede. Obično je riječ o ogrebotinama na koži te ubodnim i reznim ranama. Kada se dogode, prva pomoć uključuje dezinfekciju rane (3% peroksid ili gotove antiseptičke otopine poput Octanisepta), a daljnji postupak ovisi o izgledu rane; duboke ubodne rane (čavao i sl.) kao i veće rezne rane treba zbrinuti liječnik, dok površne nakon dezinfekcije treba samo prekriti sterilnom gazom (kompresom) ili ostaviti otvorene da se suše na zraku. Ne treba ih posipati ni mazati.

Ako rana otekne ili rubno pocrveni svakako konzultirajte liječnika. Na tupe ozljede (nagnječenja) najbolje je odmah staviti hladan oblog ili led jer će se tako smanjiti razvoj hematoma. Prilikom uboda morskog ježinca bodlje se često lome i ulaze duboko u stopalo. Bodlje je najbolje izvaditi sterilnom iglom, a mjesto uboda dezinficirati. Ako je zahvaćena površina velika, prepustite obradu stručnom osoblju.

Ljetne viroze

Najčešće ih uzrokuju virusi iz skupine enterovirusa (Coxsackie, ECHO), a glavni su izvor infekcije izlučevine bolesnika. Bolest se prvenstveno prenosi prljavim rukama, a očituje se u vidu različitih kliničkih slika: od virusne infekcije grla – herpangine, preko simptoma povraćanja i proljeva, pa sve do seroznog meningitisa. Najčešće prevladavaju simptomi probavnog trakta uz gubitak tekućine pa ju je najvažnije nadoknaditi.

Postupak se zove rehidracija i provodi se oralnom rehidracijskom otopinom (ORS). Važno je da otopina bude sobne temperature ili hladna, da se daje pomalo žličicom posebno ako dijete povraća. Danas se više ne preporučuju nikakve posebne dijete, jedino što se izbacuje iz prehrane su voćni sokovi te svježe voće i povrće. Djeca koja su na prsima nastavljaju dojenje, samo češće, a ona koja su na dojenačkom mlijeku imaju veći broj obroka, ali manjeg volumena. Dodatak rižinih pahuljica ili rižine sluzi može povoljno djelovati na konzistenciju stolice. Ovisno o razvijenoj kliničkoj slici koja uključuje visoku temperaturu i daljnje povraćanje, klonulost i oskudnije mokrenje (suha pelena) treba se javiti liječniku.