Početna stranica » Franjevački novaci položili prve zavjete

Franjevački novaci položili prve zavjete

128 pregleda

Dana 1. srpnja u crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici kod Livna dvojica novaka Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Hrvoje Žabić iz Viteza i fra Danijel Lukić iz Busovače, položili su prve privremene redovničke zavjete na godinu dana. Njihove je zavjete u ime provincijala fra Joze Marinčića primio vikar provincije fra Petar Jeleč. U prigodnoj propovijedi fra Petar je ohrabrio i potaknuo novozavjetovanike da idu u susret posebno onima koji su na rubu društva, da im pomognu, ohrabre ih, da budu uz njih kao Dobri Pastir uz svoje stado.

U koncelebraciji s fra Petrom bili su gorički gvardijan fra Pere Kuliš, fojnički gvardijan fra Miro Relota, meštar novaka fra Marinko Baotić, meštar bogoslova fra Danijel Nikolić, koji je bio svjedok njihovih zavjeta, te još pet svećenika. Ovim činom fra Hrvoje i fra Danijel završili su tzv. godinu kušnje koju su proveli u samostanu na Gorici kod Livna, obećavši živjeti u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći.

Poslije svete mise upriličen je svečani ručak u samostanskoj blagovaonici. Na samom kraju ručka novaci su zahvalili meštru fra Marinku Baotiću što ih je vodio kroz godinu novicijata, ostalim svećenicima i osoblju samostana na svemu što su za njih učinili, roditeljima, braći i sestrama koji su ih pratili molitvom te su se uputili sa svojim obiteljima rodnim kućama na odmor do početka akademske godine kada započinju filozofsko-teološki studij u samostanu sv. Pavla na Nedžarićima u Sarajevu. Fra Hrvoju i fra Danijelu želimo mir i ustrajnost na njihovom redovničkom putu.